Förhandlingar pågår nu om ny produktion i Flextronicsfabriken

Produktionen av en ny svensk teknisk uppfinning kan företaget bakom tänka sig att förlägga till Visby och Flextronicsfabriken.
Intensiva förhandlingar om detta pågår.
Därmed skulle ett antal arbetstillfällen kunna säkras.
­ Vi vill inte helt ge upp den produktion som finns och det är viktigt att den höga kompetensen här inom radio/telefoni inte skingras för vinden, framhåller kommunstyrelsens ordförande Jan Lundgren.
Arbetsmarknadsstyrelsen har också utsett ett särskilt ombud som skall samordna verkets insatser för den gotländska arbetsmarknaden.

Gotland2003-08-30 04:00


Detta var några av de viktiga punkter som framkom efter det möte som på fredagsförmiddagen hölls i anledning av Flextronics Visbynedläggning och det därav aktuella läget på den gotländska arbetsmarknaden.
Deltagare var företrädare för Gotlands kommun, Arbetsmarknadsstyrelsen samt fackklubbarna på Flextronics.
­ Det finns kunder som är intresserade av den unika kompetens inom högteknologisk radioproduktion som finns vid anläggningen, säger Lars Eric Hansson, Arbetsledarna.
­ Företrädarna för en svensk uppfinning vill ha en svensk leverantör. Mer om det kan vi inte avslöja nu eftersom diskussioner pågår med Flextronics ledning och de som kan tänka sig att ta över.
<span class=MR>Kompetens</span>
Och Jan Lundgren håller med om att det är viktigt att den höga kompetens som finns inom radio/telefoni nu inte skingras för vinden och försvinner.
­ Vi ska visa upp och försöka få tillstånd en annan produktion än Flextronics. Det har förekommit en hel del kontakter med företag inom detta härad.
­ Vi ska också ha ett möte med Flextronics svenska ledning och klargöra vilken produktion vi vill ha så att de inte demonterar utrustning och så att lokalerna (totalt 33 000 kvm) finns kvar för industriell produktion och inte konverteras till annan verksamhet.
Conny Gahnström, Metall, understryker att företaget sagt att man skall se till att det finns möjlighet för andra intressenter att ta över verksamheten.
­ Och har vi något kvar finns alltid möjligheten att växa. Målet är fortsatt produktion på Gotland.
<span class=MR>Ams Gotlandsombud</span>
I avvaktan på att en eventuell ny produktion kommer i gång kommer förstås även arbetsmarknadspolitiska åtgärder att vidtas. Ett led här är att man från Ams sida nu utsett en person med särskilt ansvar för den gotländska situationen.
Det är Bernt Molin som fått det uppdraget.
­ Våra insatser handlar om arbetsförmedling och utbildning. Det här är ingen ny situation men den är besvärlig. Den grundläggande frågeställningen är hur de som nu sägs upp snabbt får nytt arbete.
Han har diskuterat läget med kollegerna på länsstyrelsens arbetsmarknadsenhet och det är därifrån man nu skall skaffa sig en överblick och se vilka samhällsinsatser som krävs.
­ Från Ams väntar vi nu på en bedömning av vilka insatser som behövs.
Bernt Molin är optimistisk.
­ De tidigare väldiga varseltalen har inte lett till 90-talets massarbetslöshet.
Ams Gotlandsman. Bernt Molin har nu ett särskilt ansvar för den gotländska arbetsmarknaden.
Medverkade. Lena Thalin, chef för Rue, satt med under överläggningarna.
Kompetens. Det är viktigt att den högteknologiska kompetens de anställda vid Flextronicsfabriken besitter nu inte skingras för vinden, understryker Jan Lundgren.
Överläggningar. Jan Lundgren omgiven av Lena Thalin, Rue, och Bernt Molin, Ams. I förgrunden de fackliga företrädarena Conny Gahnström och Lars Eric Hansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om