Både privata pengar och föreningens medlemmars gemensamma tillgångar har förts ut ur landet via bedragare.
– Det är inte roligt det här. Det har inte känts bra. Det tog hårt och jag har inte mått bra under hösten, säger ordföranden och berättar hur allt började.
Det var i fjol somras som han fick ett mejl, med ett kreditföretag som avsändare.
– De skrev att jag hade en obetald faktura, så jag ringde upp det telefonnummer som fanns. Givetvis vill man ju kolla vad det var för något.
Där fick han ett lugnande besked. Fakturan och betalningen var helt i sin ordning.
– Däremot sa mannen i telefonen att han såg att någon hade varit inne på mitt konto, och han uppmanade mig att ta kontakt med banken. Han erbjöd sig att koppla mig – i efterhand har jag förstått att han bara lämnade över luren till någon annan.
”Banken” påstod sig nu se att 150 000 kronor var borta från ordförandens eget privata konto. Men för att få tillbaka dem var han tvungen att logga in med Bank-ID.
– Sedan var det kört. Och jag har tillgång till föreningens konto, eftersom jag också är firmatecknare, säger han.
Från ordförandens konton i två banker försvann totalt 165 000 kronor. Via hans Bank-ID kom bedragarna åt även föreningens konto, med 800 000 kronor.
– Totalt fick de ut drygt en miljon kronor, säger han.
Samma dag som svindleriet uppdagades anmäldes brottet till polisen.
– Två poliser var här ute och förhörde mig. Och en utredare har ringt mig, men sedan har det inte hänt så mycket. De säger att det kan ta upp till två till fem år att utreda ett sånt här brott, säger ordföranden.
Han har informerat de drygt 300 medlemmarna vars pengar nu är borta.
– Som tur är har inte det här påverkat likviditeten för att klara våra fakturor, men det är jädrigt försmädligt, säger han och berättar att han känt stöd och förståelse från föreningens medlemmar:
– Många har sagt till mig att jag inte har gjort något brottsligt. I efterhand har jag kunnat se att pengarna förts över till Spanien och till Portugal.
Den som loggar in via Bank-ID anses av bankerna själv vara ansvarig, även om det är kriminella ligor som på olika sätt har lurats.
– Från en bank har vi fått tillbaka 75 000 kronor. Sedan var det tvärstopp. Vi har en fordran på banken på 925 000 kronor från föreningen. Visst hoppas jag på att få tillbaka de pengarna, men jag tvivlar på det, säger ordföranden och berättar att inga försäkringar täcker det som hänt.
Inför ett stundande årsmöte måste pengarna som är borta på något sätt redovisas i den ekonomiska verksamhetsrapporten för 2024. Ordföranden säger att han ändå hade tänkt sluta, med ålderns rätt.
– Jag har avsagt mig uppdraget. Nästa år fyller jag 78 och det är dags att lugna ner sig, efter att ha varit i föreningslivet under hela mitt liv.
Ordföranden vill nu försöka att gå vidare, efter att i ett halvår ha mått dåligt över det brott som drabbat både honom själv och föreningen.
– Jag har fått mejl från Trafikverket också, om obetalda p-böter. Dem har jag bara klickat bort, för Trafikverket hanterar inte parkeringsböter över huvud taget, säger han.
Styrelsen i den drabbade föreningen har vidtagit flera åtgärder, bland annat att alla utbetalningar nu måste dubbelsigneras, och alla lösenord har också ändrats.
Att berätta om det inträffade känns jobbigt, även om ordförande vill vara anonym, men också viktigt – för att varna andra som liksom han själv är firmatecknare för det gotländska föreningslivet.
– Jag har försökt att lägga det bakom mig nu, säger han.