Morgnar och eftermiddagar fortsätter som tidigare att vara helt lokala, men från vecka 26 till och med vecka 33 blir det gemensamma sändningar över hela landet i P4-kanalen, mellan klockan 10 och 13.
Bakgrunden är att människor sommartid rör sig över landet på ett annat sätt än andra delar av året.
Ulf Myrestam är kanalansvarig för P4:
– Det blir inslag från våra 25 P4-stationer, så gotlänningarna kommer att få höra gotländska inslag även i det programmet. Almedalsveckan, till exempel, blir ett givet inslag.
Men det blir också inslag från Blekinge och Värmland och alla andra platser i landet, menar du?
– Precis så, det är vad upplägget bygger på. Man ska få lite av mycket under sommaren, just för att människor då reser mer än annars.
I praktiken kommer det att bli fem timmar riks i kanalen under de åtta veckorna då programmet "P4 Extra" tar över efter 13-nyheterna och sänds fram till klockan 15. "P4 Extra" har länge varit ett fönster för att föra in Sverige och världen i kanalen med lokala förtecken.
Jacob Wesley är kanalchef för P4 Gotland:
– Det finns statistik på att lyssningen ser annorlunda ut på somrarna, men för vår del blir det en försämring. Gotlands befolkning fördubblas på sommaren och många besökare vill höra den lokala kanalen. Det här blir en nedgradering, säger han.
Beskedet kom, som han säger "ilsnabbt", i början av mars. Någon besparing på den gotländska kanalen innebär det inte. Wesley hade redan hunnit skriva kontrakt med sina vikarier.
– Men för Sveriges Radio i stort görs detta av besparingsskäl, det är min känsla, säger han.
De tre sändningstimmarna kommer att rattas från P4 Jönköping.
Ulf Myrestam poängterar att det hela är ett test och att den lokala förankringen fortfarande är det viktigaste för P4-kanalen. Någon avsikt att permanenta de tre mitt på dagen-timmarna med sin nya typ av innehåll finns, enligt honom, inte.
Samsändningar har gjorts även tidigare, på 80-talet testades en sommar Radio Östersjön, då det samsändes mellan Blekinge, Kalmar, Östergötland och Gotland under delar av dagen.