Enligt det avtal som staten har med SOS Alarm får den genomsnittliga svarstiden på 112 inte vara längre än åtta sekunder. Så ser dock inte verkligheten ut, varken på Gotland eller i övriga Sverige. På Gotland tar det i snitt 9,9 sekunder att komma fram, och i landet i stort nästan 12 sekunder.
- Det finns många sammantagna skäl till att det blivit så här, tyvärr. I grunden handlar det om att landstingen runt om i landet lämnade oss under en tid för att själva ta hand om ambulanshanteringen, och sen kom man tillbaka och ville att vi skulle ta hand om den igen. Under den tiden hade vi redan hunnit lägga ner flera kontor i landet, säger Anders Klarström, presstalesman på SOS Alarm, till GT.
Hälso- och sjukvårdsnämnden har tidigare kritiserat den nya larmscentralen för att vara långsam och att för många får vänta i 30 sekunder innan samtalet kommer fram. Kritik som Anders Klarström slår ifrån sig.
- Målet är som sagt ett snitt på åtta sekunder, det innebär inte att möjligheten finns för alla att komma fram så snabbt. Det kommer fortfarande finnas de som får vänta i 30 sekunder. Därför har vi sedan något år tillbaka valt att sätta igång ett informationsmeddelande när den tiden passerat för att den som ringer ska förstå att samtalet fortfarande kommer att besvaras. Man ska aldrig lägga på i tron att det går fortare att försöka på nytt.