För hög radonhalt i 20 gotländska hus
Sedan i somras är gränsvärdet för radon i bostäder halverat till 200 bequerel per kubikmeter luft. Det kom som en total överraskning för byråinspektör Lennart Torndahl på miljö- och hälsoskyddskontoret.Det var efter att husspekulanter hade ringt och frågat, som han efter att ha tittat på statens strålskyddssinstituts hemsida fick veta att gränsvärdet från den 9 juli är sänkt från 400 till 200 Bq/kbm luft.
Det var i början på 1980-talet som larmet gick om radonstrålning från blåbetong, en strålning som i för höga doser skulle kunna orsaka cancer. Blåbetongen var ett byggmaterial som var lättarbetat och som hade funnit spå marknaden i omkring 40 år.
Vi vet i dag inte hur många hus på Gotland som är byggda med blåbetong. Vi vet heller inte exakt hur många hus som det har gjorts mätningar i. Men en gissning är att det rör sig 200. Av dem rör det sig då om högst 20 där radonvärdet överstiger 200 bequerel per kubikmeter luft. Det är dessa som vi nu måste kontakta, säger Lennart Torndahl.
<span class=MR>20 måste kontaktas</span>
Av de omkring 20 fastighetsägare som måste kontaktas så finns enligt Lennart Torndahl ett par där värden över 300 bequerel har uppmätts.
I början visste man inte så mycket om radon och hur det fungerade. En första mätning på Gotland gjordes på 15 hus. Fram till år 1994 så mätte man radondotterhalten, för att därefter mäta halten radon (se faktaruta). Dem som har fått en mätning gjord i halten radondöttrar behöver bara ta den siffran gånger två så får man fram radonhalten.
Det som mäts är andelen radon per kubikmeter luft inomhus. Men om man då får ett värde som överskrider det av socialstyrelsen rekommenderade, vad gör man då?
Om man har för höga värden så måste ventilationen förbättras. Det är det enda man kan göra. Bor man i eget hus, då är det frivilligt. Men bor man exempelvis i ett hyreshus, då är hyresvärden skyldig att göra något, säger Lennart Torndahl.
<span class=MR>Markstrålningen</span>
Man har också mätt radonstrålningen från marken. I början av 1990-talet genomfördes en geologisk firma en översiktsmätning för att få fram en förenklad radonkarta över Gotland. Av den framgår att det är mycket låga vården i den gotländska jorden.
Men när man mäter halten radon i inomhusluften så görs ibland först en mätning av gammastrålningen. När miljö- och hälsoskyddskontoret gör mätningar så är det en gammastrålmätare som används.
De värden som en sådan mätning visar, kan ge besked om att det finns blåbetong i huset. Ju högre gammastrålningsvärde desto högre radonvärde per kubikmeter luft. Då rekommenderar vi att man tar kontakt med något av de företag som finns som har radonmätning, säger Lennart Torndahl.
Man kan från ett sådant företag få låna en dosa som placeras någonstans i ett rum. Dosan får exempelvis finnas där i tre månader. Inuti dosan finns celloid. Denna bombarderas av partiklar som gör så fina hål. På ett laboratorium kan man sedan genom att räkna antalet hål få fram halten radon i inomhusluften.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!