För få minibussar ställer till problem

Gute Taxis problem med för få minibussar ställer just nu till det för den som behöver färdtjänst.

Gotland2006-10-03 06:00
Störst är problemet för dem som är rullstolsburna, men bristen på specialfordon får också konsekvenser för gåendes sjukresor och färdtjänstresor.
- I första hand beror väntetiderna på att Samres har dålig logistik i sitt datasystem. Hade det fungerat så hade det räckt med de minibussar vi har just nu, säger Iréne Molin, trafikansvarig på Gute Taxi.
Enligt avtalet med Gotlands kommun ska Gute Taxi ha sju specialfordon, alltså minibussar, plus en i reserv och utöver detta ett antal personbilar.

Fem bussar i trafik
I våras upptäcktes att ett åkeri med två minibussar som anlitades av taxibolaget hade fuskat med redovisningen av de samhällsbetalda resorna och fick därför sluta med omedelbar verkan. Efter det har ytterligare en person med buss sagt upp sitt avtal med Gute Taxi.
- I dag har vi fem bussar i trafik och en på verkstad. Vi har annonserat efter nya åkare med det är svårt att få tag i. Det handlar om i runda slängar en halv miljon för ett specialfordon och när den som är intresserad får veta att vi bara får betalt för 45-47 procent av de kilometer vi kör så backar de, berättar Iréne Molin. Vi behöver minst 50 procent för att vårt avtal med kommunen ska gå ihop.

Ingen samordning
Att bilarna så ofta kör tomma samtidigt som människor sitter och väntar på att bli hämtade beror till största delen enligt Iréne Molin på att datasystemet för bokningar i Eskilstuna är stelbent.
- Har en person på Sudret bokat en resa en viss tid och någon en kilometer därifrån bokar en resa några minuter senare så läggs det ut på två olika bilar, berättar hon. Tidigare kunde vi samordna det, ringa upp personen och fråga om det går att senarelägga resan en kvart. Det får vi inte göra i dag. Och det får till följd att det kan bli en timmes väntetid istället. Ett mänskligt öga hade sett om det finns en bil i området.

Språkliga problem
Iréne Molin säger att Gute Taxi har ständiga diskussioner med Samres i Eskilstuna och med Göran Loréhn på kommunen om hur systemet ska kunna bli bättre för resenärerna och även för chaufförerna.
- Samres anställda är våldsamt överbelastade. Och de gör många felbokningar. När chauffören kommer kan kunden säga att det är i morgon hon ska åka till lasarettet. Bokar man fel dag och fel tid så tar det mycket resurser. Jag hävdar med bestämdhet att det till stor del handlar om språkliga problem. Att de i Eskilstuna kanske inte alltid förstår en äldre person som talar utpräglad gotländska.

Känns som potatissäckar
Om Gute Taxi funderat över att säga upp avtalet med Gotlands kommun i förtid, vill Iréne Molin inte kommentera. Avtalet gäller till och med mars 2008.
- Det primära just nu är att kunderna ska kunna åka den tid de önskar. Det är människor vi kör, men ibland känns det som om det är potatissäckar de i Eskilstuna tror att de bokar.
I slutet på veckan räknar Iréne Molin med att den buss som är på verkstad åter kan vara i trafik. Men någon sjunde buss är inte i sikte.
Gunnel Annergran, platschef för Samres Mellansverige i Eskilstuna håller med om att systemet med samhällsbetalda resor på Gotland inte fungerar så bra just nu.
- Det är stora problem. Det räcker att en buss tas ur trafik så blir det svårt att få ihop schemat. Vi försöker trycka på. Det är ju kommunen som har det yttersta ansvaret. Blir det inte stabilt snart så måste kanske Gotlands kommun göra en kompletterande upphandling.

Olyckliga tider
Göran Loréhn, som är den på kommunen som ansvarar för avtalet med Samres och Gute Taxi, tycker det är olyckligt att det kan bli långa väntetider för de gotlänningar som behöver sjukresor eller färdtjänst.
- Vi försöker hjälpas åt att lösa det här. Det är svårt att dimensionera resandet med rätt antal fordon eftersom efterfrågan varierar. Men vi försöker ordna fram en minibuss till, säger han.
Han får själv ta emot många samtal om färdtjänsten just nu. En av dem som ringde i går var Micke Thomsson från Fårö.

Ringde och gapade
- Jag hade en tid på lasarettet kvart i tolv, var klar kvart över och när jag ringer så får jag besked att jag inte kan få åka hem förrän halv åtta på kvällen, berättar han när GT träffar honom utanför lasarettets entré. Men då ringde jag Göran Loréhn och gapade. Och nu ska det komma en minibuss senast kvart i tre.
Ungefär 1 600 personer använder färdtjänsten varje år. Ungefär 200 personer reser varje vardag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om