Folktandvården oförändrad på norr

Folktandvården i Lärbro och Fårösund blir kvar.
- Vi har tandläkare där och då finns det ingen anledning att lägga ner en fungerande verksamhet, säger Per-Olof Jakobsson, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Gotland2007-03-13 06:00
Sjukvårdsförvaltningen har tidigare föreslagit att folktandvårdens verksamhet på norra Gotland koncentreras till Slite. Det skulle ha sparat omkring en miljon kronor.
- Nu får vi ta de pengarna från annan verksamhet, säger Per-Olof Jakobsson.

Gråbo flyttas fram
Även om Lärbro får behålla sin folktandvård, kan det bli så att den flyttas till gamla distriktsköterskeottagningen. Det handlar om krav på handikappanpassning av lokalerna.
Beslutet om Gråbos folktandvård ska få vara kvar, flyttas fram. Där vill nämnden först veta hur mycket förvaltningen skulle spara på att flytta verksamheten till Korpen.
- Är det en liten extra kostnad att behålla folktandvården på Gråbo så blir den kvar ur servicesynpunkt. Det är ett område där det bor många människor, säger Per-Olof Jakobsson.
Njursjukvården på Gotland kan i framtiden drivas i privat regi. På hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde i måndags beslutades att förvaltningen skulle ta fram underlag för en upphandling av hela njursjukvården på Gotland, inte bara dialysen.
Vänsterpartiets Carina Lindberg reserverade sig mot förslaget:
- Skattemedel ska användas till att förbättra den gotländska vården till de njursjuka istället för att hamna i privata vårdbolags aktieportföljer.

Njuravtal inom ett år
Per-Olof Jakobsson röstade för en upphandling.
- Det handlar om att skapa kontinuitet i verksamheten. Vi har haft stafettläkare länge och det vore bättre om patienterna fick träffa en och samma doktor. Jag har ingen förhoppning om att det skulle bli billigare, säger han.
Dialysens budget ligger på knappt nio miljoner kronor. Hela njurmottagningen har cirka 200 patienter och 1000 läkarbesök registrerade.
Ett avtal kan vara klar inom ett år. Ytterligare upphandlingar kan bli aktuella. I första hand är det primärvården som står på tur. Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken har tidigare föreslagits.
- Det är skippat. Vi ska ha en sammanhållen psykiatri, säger Per-Olof Jakobsson.

P-piller
Ett förslag att subventionera p-piller för att minska på antalet aborter sköts också på framtiden.
- Vi var inte beredda att ta något beslut innan vi har ett underlag.
Sex vänsterpartister har motionerat om att stötta unga kvinnor ekonomiskt i abortförebyggande syfte. Idag kostar p-piller cirka 300 kronor om året medan kvinnor i Stockholm bara behöver betala 60 kronor. Det är kommunfullmäktige som tar slutlig ställning till eventuella subventioner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om