Folkpartiet säger massivt nej till indragning av tullen på ön

Folkpartiet säger ett massivt nej till indragningen av tullen på Gotland.
Att dra in tullbemanningen medför varken rationalislerings- eller ekonomiska vinster. De enda som vinner något på det är brottslingarna. Beslutet sänder ut fel signaler till folk med onda avsikter.
Det menar Helena Bargholtz, folkpartist. Tillsammans med två partikamrater besökte hon på torsdagen tullen och polisen på ön.
I stället för nedskärningar vill folkpartiet ge tullen mer medel och utökade befogenheter och man kommer att agera för dessa krav i riksdagen.

Gotland2004-01-23 04:00
Helena Bargholtz, ledamot i konstitutionsutskottet, fungerar som folkpartiets Gotlandshandläggare i riksdagen eftersom partiet saknar riksdagsrepresentation från ön.
Med sig hade hon Gunnar Andrén, ledamot i skatteutskottet som ansvarar för Tullverkets anslagsfrågor, och Torkild Strandberg, ledamot i justitieutskottet, som är ansvarigt för tullagstiftning och polisfrågor.
Det ser dystert ut för tullen på Gotland, konstaterar Helena Bargholtz. Som mest var man 29 man, i dag är det tre och nu skall således bemanningen avvecklas helt.
­ För Gotland behövs en bra tull vid 80 mil kust och alla småhamnar. På sommaren är ön en smältdegel och många har med sig droger. Tullen behövs för att kunna gå ombord på båtar och visitera.
Den befogenheten har nämligen inte polisen, konstaterar hon. Avgränsningen är skarp, tullen sköter gränskontrollen, polisen tar över när någon passerat gränsen och befinner sig i landet. För att frångå detta krävs en lagändring. Fp vill se ett utökat samarbete mellan dessa båda myndigheter.
I utredningen säger Tullverket att polisen kan ta över "tillikauppgifter".
­ Men det uttrycket existerar inte, det är något som Tullverket hittat på, konstaterar Torkild Strandberg. Han har också svårt att se att Visby flygplats skall kunna fortsätta med direktcharter utomlands om det inte finns tull att tillgå.
<span class=MR>Skeppa över</span>
Gunnar Andrén konstaterar att tullen ska "skeppa över" resurser till Gotland vid behov, om exempelvis underrättelseuppgifter indikerat att något är på gång.
­ Men smugglarna väntar ju inte direkt. Det kommer inte att fungera.
Torkild Strandberg menar att satsningen på underrättelseverksamhet i och för sig är en riktig strategi.
­ Men det får inte innebära att det blir riskfritt att smuggla annars. Höga straff spelar ingen roll om det är ofarligt att åka hit.
Folkpartiet vill öka tullens anslag med 50 miljoner kronor. I och för sig inte så stort belopp i jämförelse med totalbeloppet, 2,5 miljarder. Men extrapengarna är avsedda för att kunna genomföra de rationaliseringar som åvilar Tullverket.
Helena Bargholtz ser inga vinster, varken ekonomiska eller vad gäller rationaliseringar, om tullen dras in på ön.
­ De är naivt inför kommande EU-utvidgning 1 maj. De som vinner på det är brottslingarna. Det sänder fel signaler till folk med onda avsikter. Det är också absurt när Göran Persson står i riksdagen och säger att man nu ska satsa extra på brottsbekämpning.
Hur många man som fp anser att tullen skall ha på Gotland i framtiden vill trion dock inte specificera i egenskap av riksdagsledamöter, det åvilar Tullverket. Men inriktningen skall vara att tullen har representation här.
I denna riktning kommer folkpartiet nu att agera i riksdagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om