Folkan vill satsa på kulturhus i Hemse
Ett kulturhus i Hemse.Det vill Folkhögskolans styrelse se i form av en nybyggnad på skolområdet. En investering som belöper sig till totalt ca tio miljoner kronor. Ett lyft för skolan och en del i framtidssatsningen, menar skolledningen. Ska vi överleva som folkhögskola måste vi ha attraktiva resurser att erbjuda.
Man slår fast att man tror på Folkans, med 35 anställda, framtid. Men investeringar krävs eftersom mycket i dag är eftersatt. Ett kulturhus finns således med som en tung del i det tänkta scenariot. I ett första skede söks nu hos kommunledningen 200 000 kr i projekteringsbidrag.
Det skulle innebära ett rejält avstamp i satsningen på kultur och musik i Hemse. Ett lyft för skolan, menar Jan Alamo.
I dag är musiklinjen inrymd i Annexet, gamla kommunkontoret, samt i Röda huset. Styrelse och skolledning är ense om att en nybyggnation är bättre än att satsa på en upprustning av Annexet.
Folkhögskolan är sin egen fastighetsskötare och har underhållsansvar för byggnaderna.
Vi har en egen budget men måste också ha investeringspengar till detta. Vi har förbundit oss att göra ett nollresultat eller bättre, framhåller Jan Alamo.
Den totala budgetomslutningen är 22 miljoner kronor, varav 8,5 miljoner utgör kommunalt bidrag, och man har ett sparbeting på tre procent.
Bland det man vill fixa till är logibyggnaden Bopparve. Den rustas då upp till enkelrumsstandard med toalett och dusch på rummet. Till detta åtgår 700 000 kr av eget kapital och 400 000 kr i investeringspengar.
Internat Nygård håller i dag motsvarande standard men där kommer vi igen framöver. Ska vi överleva som folkhögskola måste vi ha attraktiva resurser att erbjuda, menar Jan Alamo.
Internatet Smiss är däremot renoverat och i bra bruksskick.
Köket vill man behålla och rusta upp för 200 000 kr.
Mat och samhörighet är ett sätt att leva för folkhögskolan.
<span class=MR>200 sökande till fotolinjen</span>
500 000 kr vill man satsa på datorer. Här inryms bland annat fotolinjens successiva övergång till digital bildhantering.
Kommunens budgetberedning har Folkans handlingar på plats när beredningen påbörjar sitt arbete.
Attraktiva kurser är också nödvändigt för att hävda sig på skolmarknaden i dag. Ansökningsläget ligger på ungefär samma nivå som i fjol.
Vi räknar med att fylla de längre kurserna. Till fotolinjen har vi 200 sökande till 17-18 platser och till musiklinjens 24 platser finns betydligt fler sökande.
Men man har också linjer som inte är lönsamma men som är viktiga att driva. Till dessa hör omsorgslinjen där man behöver vara 14 elever för att nå nollresultat men har färre.
Textillinjen betecknas också som kostsam men viktig.
Beträffande ett framtida samarbete med folkhögskolesatsningen i Fårösund ligger det ännu i sin linda.
I dag har vi känt på varann. Nu ska vi söka hitta samverkansformer. I höst vet vi i vilken riktning det bär, konstaterar Thomas NIlsson.
Framöver måste vi också hitta uppdragsutbildningar. Den matchen är vi beredda att ta.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!