Fokusering på tre områden i kommunens nya skolplan
i Lust att lära.i Inflytande och ansvari Trygghet och hälsa. Det är tre områden som vi sätter i centrum och vill fokusera på.Det säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Brittis Benzler (v) med anledning av att nämnden på onsdagen enades om ett förslag till ny skolplan för Gotland.En plan som nu ska vidare till kommunfullmäktige för att fastställas.
Men på Gotland har politikerna ändå valt att ha planen kvar som ett vägledande dokument för hur läroplanens mål skall uppnås.
Skolplanen visar med andra ord hur vi vill arbeta lokalt och vilka områden vi särskilt kommer att följa upp, säger förvaltningschefen Lars Danielson.
Meningen är att planen skall följas upp varje år och ligga till grund för en årlig redovisning till kommunfullmäktige.
Det finns många som inte mår bra i skolan idag, säger Brittis Benzler. Det kan vi inte acceptera.
Vi måste därför tänka på hur vi bemöter varandra.
När det gäller hälsoaspekten säger hon.
Det här med att man måste röra på sig för att må bra håller på att slå igenom. Men vi måste se till själen också.
Skolplanen avser all skolverksamhet; förskolan, skolbarnomsorgen, grundskolan, särskolan, gymnasieskolan, kommunala vuxenskolan och kulturskolan.
Lars Danielson pekar särskilt på att skolplanen utgår från den statliga styrningen och den kommunala huvudmannens ansvar för att gestalta utveckla förskoleverksamhet och skolväsende så att de nationella målen uppnås.
Men det är också viktigt att arbeta tillsammans med föräldrarna och få dem engagerade i skolfrågorna, menar Brittis Benzler vidare.
Skolan måste bli bättre i mötet med föräldrarna.
Hela läroplanen bygger faktiskt på samarbetet mellan skolan och hemmet.
De barn som mår bra hemma mår oftast bra i skolan också, säger Gösta Hult (c). En viktig strategisk fråga under den kommande perioden blir att utveckla och pröva former för ökat föräldrainflytande och föräldraengagemang.
<span class=MR>Föräldrainflytande</span>
Men självklar handlar planen även om lärarnas situation.
För att skapa förutsättningar för en god arbetsmiljö för medarbetarna och goda resultatet i verksamheten skall arbetet stå i överensstämmelse med kommunens policy kring ¿Medarbetarskap-en gemensam värdegrund i Gotlands kommun".
Värdegrunden visar sig i en god arbetsplats när vi bemöter varandra respektfullt och samspelar i en tydlig dialog, heter det i skolplanen som också understryker att kvinnor och män arbetar på lika villkor.
I insatserna för lärarna nämns också deltagandet i det nationella projektet ¿Attraktiv skola" som bland annat syftar till att öka läraryrkets attraktivitet. Men också för lättare kunna rekrytera och behålla lärar.
Karin Nyström, som är projektledare för Attraktiv skola på Gotland, kan se tillbaka på den första kursomgången som hon menar varit mycket framgångsrik. Att alla avslutade sina påbörjade kurser ser hon som ett mycket gott betyg.
Inom projektet bedrivs forskning i ett brett spektra. Men hela tiden med utgångspunkt från lärarens egen vardag i skolan.
Läraren ställer själv den fråga han söker svaret på.
Inför hösten planeras en ny kursomgång. Totalt har det kommit in 31 ansökningar till de 25 platserna.
Och den 10 juni kommer det att fastställas vilka som antagits och vilka forskningsområden som ska lyftas fram.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!