Flytt av boende oroar de anhöriga

Demensboendet vid Hansegården på Korpenområdet i Visby kommer att avvecklas.

Gotland2006-10-10 06:00

Beskedet kom för ett par veckor sedan.
Inte oväntat för personalen, men tämligen chockartat för många av de anhöriga.
- Jag trodde aldrig att jag skulle tvingas flytta min hustru en gång till, säger en förtvivlad make till GT.
Social- och omsorgsnämnden beslutade vid sitt septembersammanträde att ge äldreomsorgen i uppdrag att utreda om Hansegården kan göras om till ett stödboende för missbrukare. Vägg i vägg ligger ju sedan försommaren tillnyktringsenheten och nu undrar man om demensboendet i Hansegården kan avvecklas så att lokalen blir fri för missbruksvården.

Personalinformation
I bakgrunden finns också den strukturplan för äldreboenden som gjorts i kommunen och där man bland annat kommit fram till att miljön kring Hansegården inte är särskilt lämplig för ett demensboende. Redan där finns beslut att verksamheten på sikt bör avvecklas och de som flyttat till Hansegården på senare tid har fått veta att kvarboendeprincipen inte gäller för dem.
Första veckan i oktober informerades personalen om de förändringar som är att vänta och anhöriga har efter det informerats individuellt av verksamhetschefen.
För många var det ett hårt besked att ta emot. En 80-årig man med sin hustru boende på Hansegården berättar om sin oro för GT.

Oklart vart flytten går
Han säger bland annat att när hustrun flyttade till Hansegården för sju år sedan var det med ett uttalat löfte att få stanna kvar där livet ut.
- Hon skulle inte behöva flytta mer, det var beskedet vi fick då, säger den 80-årige maken. Här skulle hon få stanna ända till slutet. Det skulle inte behöva bli fler uppslitande flyttningar för henne. Detta kändes väldigt tryggt för oss alla eftersom det varit en del bekymmer bakåt med just boendet.
Men så för drygt en vecka sedan kom beskedet som åter vände upp och ned på tillvaron för maken. Hansegården ska läggas ned och de boende måste flytta.
- Jag fick informationen muntligt från föreståndaren. Hon sa att min hustru måste flytta, men att man ännu inte vet vart och inte heller när. Några förslag på nytt boende fick jag inte, säger mannen.
Han tycker det är fel att tvinga gamla, sjuka och dementa människor att flytta.
- Jag tycker det är omdömeslöst. Det känns ibland som att de som fattar besluten sitter väldigt långt från verkligheten och saknar inlevelseförmåga med de människor som drabbas av deras beslut, säger han.

Viktigast är lugn och ro
Argumentet att Hansegården, placerat i gammal sjukhusmiljö och med en stark institutionell prägel, inte är lämplig miljö för ett demensboende ger den 80-årige maken inte mycket för.
- De dementa har ingen som helst uppfattning om miljön runtomkring. Det viktigaste för dem är lugn och ro och att de omges av välbekanta ansikten, säger han.
Mannen har ringt runt till andra anhöriga och alla han talat med har varit både oroade över och kritiska till beslutet att Hansegården ska läggas ned.
Lena Lager, chef för äldreomsorgen i Gotlands kommun, säger att ännu är inga beslut fattade om Hansegården.
- Att nuvarande demensverksamhet på sikt kommer att försvinna från Korpenområdet vet vi, säger hon. Och vi har fått i uppdrag att utreda om och hur en förändring kan ske. Men vad vi kommer fram till vet vi inte än. Innan vi når så långt måste vi bland annat prata med dem som är berörda och det är det vi har börjat med nu.

Förståelig reaktion
- Till dem som oroas av de här diskussionerna vill jag säga att ingen kommer att tvångsförflyttas från Hansegården. Ingen kommer att flyttas mot sin vilja. Det har vi helt enkelt inte rätt till, tillägger Lena Lager.
Verksamhetschefen på Hansegården, Ewa Kihlander, förstår de anhörigas oro.
- Det är en förståelig reaktion och vi ser på de anhörigas oro med största respekt, säger hon.
Hon säger också att man kommer att vara väldigt noga med att ha nära kommunikation med de anhöriga när man börjar leta efter alternativa boenden.
- Allt kommer att ske i samråd, säger hon.
Hansegården i sin nuvarande form som specialboende för dementa har funnits sedan 1999. En intilliggande avdelning, Olofsgården, flyttade redan för ett år sedan. Hela den avdelningen fick nya lokaler vid Tingsbrogården och in i de lediga lokalerna på Korpenområdet flyttade den nystartade tillnyktringsenheten.

Två tomma platser
Men med Hansegården pekar mycket mot att det blir avveckling. Och att de boende och personal erbjuds nya bostäder alternativt jobb.
Hansegården har plats för elva boende, men två platser står för närvarande tomma. 16 tillsvidareanställda ingår i personalen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om