Flygvapnet firade sina 50 år på Gotland
Intresset var stort och massor av nyfikna strömmade till när flygvapnet slog upp grindarna till F17 Gotland. I dag är det bara nio personer som arbetar här, men Carl von Koch minns en helt annan tid när massor av folk var stationerade här och flygplanen ständigt hade högsta beredskap. Carl von Koch var den första chefen när F13 Gotland bildades 1956.
- Gotland låg nära händelsernas centrum och fungerade nästan som ett hangarfartyg för det svenska flygvapnet, förklarar överste Lars Lundell som är flottiljchef för F17 i Ronneby dit flygvapnet på Gotland numera hör.
Från Gotland hörde och såg man så mycket mer än vad man kunde göra från andra håll i landet. Här stod jaktflyg alltid beredda.
- Det var en beredskap mot hotet från Sovjet som det handlade om, men det fick man inte säga rent ut på den tiden, berättar Carl von Koch.
Förste chefen
Han var den första chefen som fick tjänst på det nyinrättade "F13 Gotland", som det hette på den tiden och under hans åtta år här hade man mycket att göra.
- Det var bara några år efter Catalinan och DC3:an och vi hade en ständig incidentberedskap. Förarna skulle kunna vara uppe i luften inom en minut. Och visst hände det saker. Ständigt var det plan som kränkte svenskt luftrum och som måste avvisas. Oftast handlade det om sovjetiska plan, men ibland var det också amerikanska plan.
25 befäl
25 befäl och ett 40-tal värnpliktiga fanns här på den tiden och Carl von Koch minns att man var som en "stor familj". Några incidenter inträffade aldrig, utom den gången då han själv var riktigt illa ute.
- Jag var halvvägs till fastlandet med "flygande tunnan" när jag fick motorhaveri. Jag var 5 000 meter upp i luften och under mig fanns bara isflak. Men jag kunde vända och glida ner på flygplatsen i Visby. Sedan lyckades jag stanna precis innan jag kom fram till Broväg.
Världsläget och försvarets organisation har genomgått stora förändringar och flygvapnet har reducerat sin verksamhet i Visby till ett minimun.
I dag utgår flygplanen i regel från Ronneby och i Visby har man bara nio personer stationerade. Här finns en radarstation som kontrollerar svenskt territorium och luftrum och här stannar flygvapnets plan ibland för att tanka.
- Vårt uppdrag är att ta hand om incidentberedskapen, men vi ska också med kort varsel kunna ta emot plan på dagtid. Här landar varje år mellan 200 och 300 plan, berättar Henrik Gustafsson, som är chef för F17 Gotland.
Kliva ombord
På flygdagen hos F17 Gotland kunde man få kliva ombord på ett Herkulesplan, men också titta närmare på både Jas-plan och en flygande radar. Och plötsligt dånade ett Jas-plan igång med ett öronbedövande muller på flygfältet och det visade sedan i en uppvisning prov på allt vad man kan göra bakom spakarna. Publiken höll för öronen och beundrade planet som singlade runt som ett löv i en höststorm där uppe i luften. Och det var en stor publik som följde skådespelet.
- Folk är intresserade av vad vi håller på med, det har vi märkt förut. Det beror nog på att de allra flesta på Gotland har en försvarsvänlig inställning, säger Henrik Gustafsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!