Flugsommar i vinterns spår
Å ena sidan färre rådjur, tallprocessionsspinnare och fåglar, å andra sidan välmående paddor, fästingar och fler flugor.Det är möjliga följder av den snörika och kalla vintern, som är både bra och dålig för öns flora och fauna.
Elaka svampangrepp på exempelvis ask och ek kan exempelvis komma att dämpas, medan varken vintern eller våren påverkar höstens matsvampar i nämnvärd utsträckning. Där avgör hur torr hösten blir.
Något som däremot står klart, är att många fåglar har det tufft.
- Det gäller både sjöfåglar och småfåglar på land. Många dör i slutet på vintern, om det inte blir barmark.
Även rådjuren drabbas när snötäcket stänger dem ute från näringen.
- På fastlandet har många rådjur svultit ihjäl. Jag har inte fått några sådana rapporter här, men jag gissar att de har det tufft. För många djur, typ fladdermöss, som ligger i vinterdvala, vill det till att näringen räcker vintern ut.
Många insekter ligger väl också i vinterdvala?
- Ja, som ägg, puppor eller fullbildade insekter. Många gillar inte kyla, men med all snö så klarar nog de som ligger i marken ganska bra. De som ligger mer ytligt, i exempelvis barkspringor, dör nog i större utsträckning. Samma sak med spindlar.
Ekvationen färre fåglar men normalmånga insekter när snön försvinner, lär kunna resultera i feta vårfåglar och en rejäl ökning av vissa typer av insekter.
Färre spinnare
Två riktiga "plågoris" berörs helt olika av vintern.
Fästingarna ligger under snön och bidar sin tid i godan ro, medan tallprocessionsspinnaren, vars larver orsakat svåra hudproblem på södra Gotland, antas ha det mycket tufft.
- De har sina äggsamlingar på tallskott, helt öppet för väder och vind. Det är en sydlig art, så den är säkert inte så köldtålig.
Grod- och kräldjuren, inklusive de grönfläckiga paddorna i Kettelviken, ligger dock i dvala i marken och lär klara sig bra, tror Stellan Hedgren.
Samma sak gäller många växter, vars lökar och knölar ligger skyddade i marken.
- Ta snödroppen. Den kan ju komma väldigt tidigt och om det blir kallt igen så stannar den bara av, utan att dö.
Och orkidéerna?
- De har också knölar och ligger i marken, så det går nog bra.
Bättre så här
Sammantaget, menar Stellan Hedgren, så är det bättre med en rejäl vinter som övergår i en stabil vår.
- Det är värre när det blir vår tidigt och den följs av ett bakslag, om flyttfåglarna kommer i februari och det blir vinter igen i april.
Stellan Hedgren tror inte på någon "vårexplosion", men väl på en komprimerad vår, när den väl kommer.
- Det är den 13 mars - det borde finnas lärkor och starar på hela ön.
När våren kommer, vad ska man då tänka på hemma i trädgården?
- Det är inte bra om solen värmer mycket medan det fortfarande är tjäle. Då börjar växterna växa utan att kunna ta upp vatten ur marken. Det bästa är att täcka de växter man är rädd om.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!