Flickor skolkar mest på ön

63 grundskoleelever på Gotland skolkade under förra läsåret strövis i perioder som var längre än två månader.Av dem med olovlig frånvaro under en längre tid var flickorna mer än dubbelt så många som pojkarna.

Gotland2010-03-19 04:00
Skolverkets rapport om skolk och ströfrånvaro i grundskolan visar att under läsåret 2008/2009 var 12 100 elever frånvarande strövis i perioder längre än två månader.
På Gotland hade 26 elever i grundskolan tillfällig ogiltig frånvaro i perioder som låg mellan två månader och en termin. För 24 elever var perioden med strövis skolkande längre än en termin och för 13 pågick skolket under hela läsåret.
- Sett till antalet elever är det inte något stort problem, tycker grundskolechefen Mats Hanell.
- Men för varje enskild elev är det ett stort problem. Ingen mår bra av att sitta hemma, tillägger han.
Skolverkets kartläggning visar att skolk fortfarande är vanligare bland pojkar än bland flickor, men att en utjämning håller på att ske.
På Gotland är bilden en helt annan. Av eleverna med tillfällig frånvaro under längre perioder är två tredjedelar flickor.
- Det är ofta så, att flickorna mår sämre psykiskt och att det leder till frånvaro, säger Mats Hanell.

Skolplikt hotad
Tillfälligt skolk kan leda till längre sammanhängande frånvaro. Ogiltig frånvaro som blir mer permanent, och där eleven inte bedöms fullgöra sin skolplikt, lämnas alltid till barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. Under höstterminen 2009 fanns sju sådana fall, och nu i vår har ytterligare två tillkommit. I de siffrorna ingår dock några elever med utländsk bakgrund, och som under läsåret flyttat tillbaka till sitt hemland.
I sin rapport påpekar Skolverket, att samverkan mellan skola, socialtjänst och barn- och ungdomspsykiatri är viktig för att lyckas i arbetet med långvarig frånvaro. Men samtidigt konstaterar man, att bara hälften av kommunerna har en permanent samverkansgrupp.

Arbetsgrupp tillsatt
På Gotland finns en sådan grupp - Barnsam med representanter från skolan, socialförvaltningen, kultur- och fritidsförvaltningen och sjukvården. Barnsam beslutade i slutet av förra året att tillsätta en arbetsgrupp som ska se närmare på frånvaron i skolan, och komma med förslag på åtgärder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om