Flickor med mod och styrka

Att gymnastik handlar om rörelse för kroppen vet vi alla. Men vad innebär artistisk gymnastik?

Foto: Fotograf saknas!

Gotland2014-04-26 09:30

Den nyaste delen av Säveskolans gymnastiksal är fylld med flickor i åldern 6-12 år. Det är torsdagskväll och dags för veckans tredje träningspass i artistisk gymnastik. Föräldrar, barn och tränare, som också är föräldrar, har hjälpts åt med att ta fram alla redskap och nu används varenda del av hallen. Här finns långa mattor, stora mattor, barrar och bommar. Och nu följer en timmes lång uppvärmning.

– Det gäller att värma upp musklerna ordentligt. Vi börjar med enkla moment som vi sedan lägger på, och lägger på till mer avancerade moment. Uppvärmningen innehåller koordination, styrka och töjning, berättar Ebba Sundberg som är huvudansvarig och startade upp träningen i artistisk gymnastik på Gotland för tre år sedan.

Att stå på händer i någon minut verkar inte vara något problem för dessa tjejer. Inte heller att klättra högt upp i repen – med bara armarna, utan att använda benen.

– Styrka, styrka, styrka är det som gäller. De här tjejerna är oftast starkast bland sina jämnåriga i skolan, även killarna. Mod är också en viktig förutsättning. Och för att utvecklas krävs en stark vilja.

Artistisk gymnastik tycks också handla om några ytterligheter – att vara spänd och sträckt och samtidigt vara mjuk och böjlig.

Uppvärmningen övergår i en 90-minuter lång mer avancerad träning. Vid den långa mattan står flickorna på led för att en efter en springa mot satsbrädan och göra en volt i luften. På bommen utövas spänstiga rörelser, med balans i fokus. Koncentrationen lyser i ögonen på barnen innan de kastar sig fram och greppar barren, för att sedan snurra runt den. Kontroll och disciplin genomsyrar allt flickorna gör.

Artistisk gymnastik är en individuell tävlingsgren som till en början bygger på standardiserade program. Redskapen som ingår är bom, barr, hopp och fristående. I tävlingar bedöms man i precision, smidighet, styrka och utstrålning.

– Tävlingarna är indelade i olika steg. Du börjar på steg 1 och ska bli godkänd på alla punkter i en tävling för att ta dig vidare till nästa steg, förklarar Ebba Sundberg.

Det är bara flickor som tränar på Gotland, eftersom pojkar behöver en del andra redskap som inte finns här. Barren är annorlunda och istället för bom tävlar pojkar med bygelhäst, ringar och räck.

– De duktigaste gymnasterna tränar ungefär tio timmar fördelat på tre till fyra dagar i veckan. De som inte hållit på lika länge tränar 5-6 timmar. Vi har 34 aktiva gymnaster och för att kunna bli fler behöver vi framför allt fler träningstider, men gärna också en större hall med en hel friståendeyta som vi saknar i dag.

Ebbas kommentar kring debatten om att gymnaster drivs för hårt i sin träning är att hon som sjukgymnast och läkare har god kunskap om kroppens anatomi. Tränaren Kristin Hjort Stenström är också sjukgymnast och kom tidigt in som en aktiv ledare.

– Vi är noga med styrketräning och låter vissa muskelgrupper vila någon dag i veckan. Träningen är inte skadlig om den är allsidig. Våra gymnaster tränar heller inte lika intensivt som på fastlandet. I Stockholm tränar flickor på samma nivå cirka 25 timmar i veckan.

Nu är siktet inställt på att de gymnaster som har fyllt 13 år nästa sommar ska få åka till Jersey och representera Gotland på Island Games. När det 2017 är dags för Gotland att vara värdar för de internationella ö-spelen kommer fler ha nått minimiåldern och antagligen också lägstanivån som gäller.

– För att tävla ska man helst vara på steg 6 och vi har i dag några flickor på steg 5. Artistisk gymnastik är den enda gymnastiska gren som ingår i Island Games, så det blir riktigt kul om vi kan vara med. Andra klubbar på fastlandet är avundsjuka på oss som har det här att se fram emot, säger Ebba Sundberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om