Flera slöjdsalar saknar rätt säkerhetsanordning

Flera gotländska skolor har den här veckan fått förbud att låta eleverna använda pelarborrar och andra maskiner i sina slöjdsalar. De måste förses med fasta säkerhetsskydd innan de får användas igen.
Det är Arbetsmiljöinspektionen som nu höjer kraven på säkerhet för att få ned antalet olyckor under slöjdlektionerna.
- Det är jättebra att de gör de här inspektionerna. Man blir lätt hemmablind, men nu får vi en anledning att fundera mer över hur vi arbetar med säkerheten, säger Göran Ryftenius, slöjdlärare och huvudskyddsombud på Södervärnsskolan i Visby.

Gotland2005-02-18 06:00
Varje år inträffar olyckor under träslöjdslektioner i skolorna. Både lärare och elever skadas när de arbetar vid olika maskiner.
Tidigare i vinter förlorade en 9-årig flicka i Boden håret på halva huvudet när hon fastnade i en pelarborr. Och i Stockholm blev en 12-årig flicka nyligen av med synen på ena ögat under en träslöjdslektion.
- Trävaruindustrin är en av de branscher som är mest olycksdrabbade i dag. Därför har vi just nu en extra granskning på det området, och där ingår skolornas träslöjdsalar, förklarar Nils Tyreskog, arbetsmiljöinspektör och projektledare för Träprojektet i Stockholmdistriktet.

Inspektion i Visby
Tillsammans med arbetsmiljöinspektör Åke Johansson tillbringar han den här veckan på Gotland för att åka runt på öns skolor och inspektera slöjdsalar och ta reda på vilka rutiner som finns för det systematiska arbetsmiljöarbetet. GT var med när de båda i går morse besökte Södervärnsskolan i Visby.
Inspektionen började med ett samtal med slöjdlärarna Göran Ryftenius och Claes-Göran Pettersson, elevskyddsombudet My Ljungberg och rektor Gunnar Smitterberg.
- Vi vill lyfta nivån och öka kraven på skydd och instruktioner i slöjdsalarna, förklarade Nils Tyreskog.
Gunnar Smitterberg redogjorde för hur man arbetar med arbetsmiljön genom bland annat skyddsronder, samverkansgrupper och medarbetarsamtal men även genom enkäter till elever i årskurs åtta och utvecklingssamtal med eleverna och deras familjer.

Utmärkta skyddsområden
Södervärnsskolan har 585 elever och ungefär 75 anställda. Förutom högstadieeleverna på skolan så har även låg- och mellanstadieelever på Lyckåkerskolan slöjd här. I de två slöjdsalar hade Nils Tyreskog och Åke Johansson många frågor kring maskiner, skydd, ventilation, buller, städrutiner och ergonomi.
- Ett nytt krav i skolmiljö är till exempel att maskinernas så kallade skyddsområde ska märkas ut med tejp på golvet.

?Skyddsglasögon är bra?
Att pelarborren i den första slöjdsalen hade snabbchuck gillade arbetsmiljöinspektörerna, liksom att den är förankrad i golvet, höj- och sänkbar, hade instruktion på väggen bredvid och har nödstopp.
Däremot saknar maskinen skydd för chucken, precis som på övriga skolor på ön som besökts.
Därför förbjuds dessa skolor vid vite att låta eleverna använda maskinen till dess att ett sådant skydd är monterat. Utöver förbuden påpekades 15 brister.
- Skyddsglasögon är bra, ni borde också kräva engångshårnät för att eleverna ska få använda maskinerna. Att sätta upp håret i en svans är inte lika säkert. Det räcker att ett par hårstrån fastnar i borren så går det på en sekund innan elever riskerar att bli skalperad, varnade Nils Tyreskog.
På Södervärnsskolan, liksom på åtskilliga andra skolor, låter man elever från årskurs tre använda pelarborrmaskinen.
- Hur har ni kommit fram till det, undrade Nils Tyreskog. Är alla nioåringar verkligen mogna att köra pelarborren när 17-åringar måste ha dispens för att få använda maskiner på ett snickeri eller annan verkstad när de gör praktik eller arbetar där? Det kanske är något att fundera över.

Hinner inte besöka alla
Arbetsmiljöinspektionen i Stockholmsdistriktet har hand om Uppsala, Stockholm och Gotlands län. Under vårterminen kommer mellan 150 och 170 slöjdsalar att få besök av någon eller ett par av de nio inspektörer som ingår i projektet.
På Gotland har den här veckan sex skolor besökts.
Senare i vår blir det ytterligare några.
Det är både grundskolor och gymnasieutbildningar, och såväl kommunala som fristående skolor.
- Eftersom vi inte hinner besöka alla skolor så planerar vi att skriva till kommunerna så att de själva tittar närmare på övriga slöjdsalar. Vi vet redan att skriftliga rutiner och instruktioner till maskiner behöver förbättras på de flesta ställen. Det finns bra checklistor som kan användas för att få en systematisk och likvärdig bedömning, säger Nils Tyreskog. Senare i år kommer vi att följa upp vårens inspektioner i skolorna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om