GA kunde i går berätta om resultatet av niornas preliminära val till gymnasiet. En tydlig trend är att friskolorna har få sökande. Men eftersom utbudet av platser på gymnasieskolan vida överstiger antalet blivande gymnasieelever, drabbas också den kommunala skolan.
Det är inte säkert att alla program som planerats kommer att kunna starta till hösten.
- Jag har gått igenom de preliminära valen med rektorerna och vi har diskuterat om vi ska göra ändringar i organisationen. Det är väldigt kostsamt att starta utbildningar med få sökande och därför har jag bett rektorerna att se över de ekonomiska konsekvenserna för några utbildningar, säger Jan Holmquist, som är chef för gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen.
De utbildningar som är i farozonen är det industritekniska programmet, hotell- och turismprogrammet, hantverksprogrammet finsnickeri, sjöfartsprogrammet, och dans- och teaterinriktningarna på det estetiska programmet.
"Tar tid"
Wolfgang Weiser är lärare på Scenskolan. Han och hans kolleger har jobbat intensivt med planeringen av den nya gymnasieskolans teaterutbildning och han blir mycket besviken när han får höra att just den här utbildningen är ifrågasatt.
Teater- och dansutbildningarna har tillsammans tio sökande som ska gå i samma grupp. Det antalet är han nöjd med:
- Det här är nya utbildningar och det tar tid att bygga upp något nytt. Teaterintresset är stort och jag är säker på att det finns ett underlag för den här utbildningen. Vi måste bara få chansen att jobba långsiktigt.
- Regionen behöver satsa på teatern som konstform. Vi kan inte bara ha Romateatern och Bergman, utan måste också satsa på en infrastruktur med utbildningar på olika nivåer.
När rektorerna har tagit reda på vad det kommer att kosta att köra de program som har få sökande, är det upp till politikerna i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden att besluta om de ska få starta eller inte. Beslutet fattas i mitten av april.
På sikt räknar Jan Holmquist med att det måste bli nedskärningar i den kommunala gymnasieskolans utbud, för samtidigt som antalet gymnasieelever minskar ökar konkurrensen från friskolorna.
- Minskningen har bara börjat. Ungefär 700 elever börjar gymnasiet till hösten, men det kommer inom några år sjunka till mellan 500 och 600 och på den nivån kommer det sedan vara under överskådlig tid.
- Samtidigt vill många nya friskolor starta. Nästa månad ska nämnden yttra sig över fem ansökningar från friskolor. Så det utbud som vi har i dag kommer vi inte kunna ha kvar om några år, säger Jan Holmquist.