Maten finns ombord sedan ett par dagar på SAS flygningar, och ingår i både frukost-, lunch- och middagsmenyn.
Det är Tollby gård i Fole, Stenhuse i Sanda och Skags i Östergarn, vars grödor har en central roll i det nya matkonceptet. Menyn erbjuds framförallt på de längre flygningarna på över två timmar. Då finns garanterat grönsaker eller rotfrukter från Skags gård med på den lunch- eller middagsmeny, som byts regelbundet.
Skags vd, Johan Hellgren, vet inte vad det kommer att betyda rent ekonomiskt att han nu har SAS som kund.
– Jag har ingen aning, utan det som är så kul med det här är att lokala råvaror lyfts. Och att man har gått ner på gårdsnivå.
För Stenhuse gård är det sparris, ramslök och jordgubbar som ska bli flygmat. Tollby gård står för bland annat sallad och potatis.
Johan Hellgren berättar att det är flera odlare på Gotland, och såklart i hela Sverige, som fått besök av folk från SAS inför lanseringen. Utefter det har man bestämt sig för vilka leverantörer man vill samarbeta med.
– Det blir ju ett kvitto på att man gör något bra. Samtidigt är det inte så viktigt vilken gård som lyfts fram. Vi är ju fler som odlar samma grödor och de allra flesta levererar till samma grossist på fastlandet.
När GT når Johan Hellgren är han på väg till en middag med just Andreas Wiklund (Tollby gård) och Tomas Pettersson (Stenhuse gård).
– Det kan tilläggas att vi är jäkligt bra vänner också, så det här är bara positivt för en själv. Men framförallt är det bra för Gotland och den lokala matproduktionen, säger han.
jenny.nilsson@gotlandstidningar.se