Flera fall av brott mot utlänningslagen på ön

Flera krögare på Gotland har den senaste tiden åtalats för brott mot utlänningslagen. Krögarföreningens ordförande tar avstånd från eventuell brottslighet, men förstår om det kan ske misstag. "Krångligt", säger han.

Den senaste tiden har tre gotländska krögare åtalats för brott mot utlänningslagen då de misstänks ha haft otillåten arbetskraft i sina verksamheter.

Den senaste tiden har tre gotländska krögare åtalats för brott mot utlänningslagen då de misstänks ha haft otillåten arbetskraft i sina verksamheter.

Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT/ARKIV

Gotland2019-12-14 09:03

Den senaste tiden har tre gotländska krögare åtalats för brott mot utlänningslagen då de misstänks ha haft otillåten arbetskraft i sina verksamheter. Det senaste åtalet kom så sent som i onsdags, då en 38-årig restaurangägare anklagas för att ha haft två anställda som saknat föreskrivet arbets- och uppehållstillstånd. Restaurangägaren har i förhör vidgått händelserna, men förnekat att han gjort sig skyldig till brott.

Magnus Larsson är ordförande för Gotlands krögarförening. Han säger att han inte känner till de aktuella händelserna, och säger att brott mot utlänningslagen inte är något man diskuterat inom krögarföreningen.

– Inte under mina år i föreningen åtminstone. För oss är det självklart att följa de lagar och regler som finns, säger han.

Magnus Larsson, som även driver McDonalds i Visby, är tydlig med att det inte är acceptabelt att sätta i system att ha otillåten arbetskraft, men säger att en möjlig orsak till den senaste tidens händelser kan vara krångliga regler och missförstånd.

– Jag kan själv säga att det inte är helt okomplicerat, så jag kan förstå om det blir fel. Jag har själv ett antal anställda som är födda i Syrien vars uppehållstillstånd går ut snart. Då är det extremt krångliga saker som ska fyllas i, och det förväntas de anställda göra själva. Om det är något sådant som hänt i de här fallen så har jag förståelse för att det blivit fel.

Krögarföreningens ordförande menar att man från myndighetssidan borde erbjuda ett större stöd när det gäller den här typen av ärenden. 

– När vi nu på ett eller annat sätt välkomnat dem hit så kan vi inte bara lägga över ansvaret på dem att sköta all administration som är extremt komplicerad. Det måste vara mer klara och tydliga besked.

Även om man som sagt inte pratat specifikt om brott mot utlänningslagen inom krögarföreningen så säger Magnus Larsson att man däremot ordnat träffar med Arbetsförmedlingen för att förenkla rekryteringen av personer som exempelvis kommit till Sverige som flyktingar. 

– Den processen är ju väldigt komplicerad tills man lär sig den, så vi har tagit initiativ till sådana träffar. De har resulterat i ett flertal rekryteringar, men kanske finns det anledning att göra uppföljningar på de här träffarna så att det hela tiden ligger färskt i minnet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!