Två unga valpar och en äldre hund på bara några dagar. Trots intensivvård i flera dagar klarade valparna sig inte, och den äldre hunden avled inom bara sex timmar.
Hanna Frank är klinikchef på smådjurskliniken vid Zoomarket i Visby:
– Vi kan ju inte säga säkert, men vi misstänker att hundarna har fått i sig svamp eftersom de har kräkts upp svampdelar, och symtomen visar på att de fått leversvikt.
Under torsdagen avled en av hundarna, och det gick fort från det att hunden kräktes upp svamp till att den avled. De två valparna hade intensivvårdats i flera dagar med dropp, där man sköljt ur och renat kroppen. Ändå klarade de sig inte.
Enligt Hanna Frank har ytterligare en klinik fått in ett misstänkt fall, men där verkar hunden ha klarat sig.
– Jag har en bekant på fastlandet vars hund blev dålig också. Den klarade sig, men blev vinglig, kräktes, hade diarré och var konstig i flera timmar.
Hon säger att samtliga fall handlar om hundar som varit ute i sina trädgårdar. Alltså inte hundar som vistats i skogen.
– Vi har ju några vanliga svampar i trädgårdarna som kan vara giftiga. Och i år är ju verkligen ett svampår. Men det här gäller inte bara hundar, utan även små barn som stoppar i sig saker. Varför det här skulle hända nu och inte andra år kan jag inte svara på. Jag har jobbat på klinik i tio år och bara varit med om något enstaka fall tidigare, så man undrar ju varför hundar som ändå har lite naturliga skyddsmekanismer inbyggda nu helt plötsligt blir lockade att äta dem. Nu är det många på en gång vilket gör att man reagerar, säger Hanna.
Sen finns det ju alltid individer som tycker att de kan äta lite allt möjligt, tillägger hon, och säger att de kan få operera ut både det ena och andra ur hundmagar.
– De som drabbats nu är av olika ras. Det har drabbat både sällskapshund och jakthund, men det är i trädgårdarna de fått i sig svampen vad det verkar. Jakthundar när de är ute och jagar har ju sitt uppdrag, och är oftast upptagna med det, säger Hanna Frank.
Hon tipsar trädgårdsägare som har småbarn eller hundar att kontrollera sina trädgårdar. Kanske artbestämma svamparna om man kan, eller helt enkelt gräva bort dem. Om man inte har möjlighet till det så råder Hanna i vart fall till att klippa gräset lite oftare, och att vara vaksam. Än så länge har man inte fått in några uppgifter om sjukdomsfall hos katt.
En av hundarna som avlidit ska obduceras, men det kan ändå bli svårt att få reda på exakt vad som hänt, eller vilken eventuell svamp det rör sig om.
– Det kan vara svårt att utläsa toxiskt i lever, och eftersom vi bor på Gotland behöver kroppen ofta frysas innan transport, och då blir det i regel en del vävnadsdöd.