Totalt åtta personer inom räddningstjänsten insjuknade i covid-19 efter ett utbrott bland personalen kring jul. Spridningen har varit som störst i en av brandgrupperna i Visby där totalt fem personer inom samma arbetslag smittades.
– Vissa har varit mer sjuka än andra men i dag är det sju av åtta som är tillbaka i tjänst, säger räddningschef Dick Svennefelt.
Om en arbetstagare har insjuknat i covid-19 efter exponering för coronaviruset i samband med arbetet ska arbetsgivaren alltid anmäla det till Arbetsmiljöverket, något som Dick Svennefelt gjorde i slutet av januari.
Han skulle inte jämföra räddningstjänstens personal som en extra utsatt yrkesgrupp i paritet med exempelvis vård- och omsorgspersonal.
– Däremot är det ju vi som är först på plats vid olyckor och larm i de fall ambulansen inte hunnit fram än, så på det sättet är vi mer utsatta än vanligt.
Enligt Dick Svennefelt bär brandmännen alltid någon form av ansikts- eller munskydd vid olyckor eller övningar samt under färd till och från dessa.
– Det är frivilligt och förut var det kanske lite olika, men nu bär alla skydd.
Efter smittan på brandstationen har man begränsat antalet personer i konferensrum, och byten mellan arbetsgrupper sker i den stora fordonshallen.
– Vi har fler åtgärder sedan tidigare och i linje med de bestämmelser som finns inom Region Gotland. Men efter smittan i julas har vi blivit bättre och gemene man är nog mer medveten och försiktig nu, säger Dick Svennefelt.