Fler val än någonsin för niorna på ön

Aldrig har gotländska niondeklassare haft så mycket att välja på som i dag. Till hösten startas sju nya utbildningar på Guteskolan och Alléskolan. Och nästa höst hårdnar konkurrensen ytterligare. Då etablerar sig också NTI-skolan på Gotland.

Atheneelever som har bestämt sig. Elias Samuelsson ska gå sp, Adelina Ryding väljer en mediautbildning i Uppsala, Ellen Isaksson vill gå en språk- och kulturutbildning i Uppsala och Tom Kasselbäck siktar på samhällsprogrammet.

Atheneelever som har bestämt sig. Elias Samuelsson ska gå sp, Adelina Ryding väljer en mediautbildning i Uppsala, Ellen Isaksson vill gå en språk- och kulturutbildning i Uppsala och Tom Kasselbäck siktar på samhällsprogrammet.

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2008-01-24 04:00

De nya utbildningarna har tydliga profiler. Den som är intresserad av fotboll, hundar, hästar eller tyngdlyftning ska kunna ägna sig åt sitt intresse på skoltid.

Varje gymnasieelev är guld värd. Det märker de niondeklassare som just nu står i begrepp att välja till gymnasiet. De får reklam med posten och på skolornas hemsidor lanseras andra lockbeten:
- De lockar med datorer och resor, berättar Ellen Isaksson som går i nian på Atheneskolan.
Det är inte konstigt att skolorna marknadsför sig med alla medel som står till buds. För samtidigt som antalet utbildningsanordnare ökar så minskar elevkullarna på gymnasiet.
Inom fem-sex år kommer antalet nya gymnasister på Gotland att ha minskat med en tredjedel.
Ellen Isaksson och hennes skolkamrater Elias Samuelsson, Tom Kasselbäck och Adelina Ryding tycker att den stora valfriheten är bra.
I alla fall så länge skolorna verkligen håller vad de lovar sina elever. Alla fyra har botaniserat i utbudet och nu har de bestämt sig. Ellen och Adelina väljer att gå gymnasiet i Uppsala. De är trötta på det lilla livet i Visby och leva i en större stad. Ellen hoppas också få möta ett annat studieklimat än i Visby:
- Mitt förstahandsval är samhällsprogrammet språk och kultur på Internationella gymnasiet i Uppsala. Där ligger betygssnittet högre än på Gotland och det betyder nog också att de flesta som går på skolan verkligen vill studera, förklarar hon.
Elias Samuelsson och Tom Kasselbäck väljer samhällsprogrammet. Trots att de går på Atheneskolan, som startar den utbildningen till hösten, väljer de ändå att gå på Richard Steffengymnasiet. Elias och Tom vill gå på en större skola, men det handlar inte bara om det:
- Det känns tryggare att vara på en skola som har varit igång ett tag. Då vet man vad man får, förklarar Elias.

Mindre att välja på
Men när så många nya gymnasieskolor startar, samtidigt som elevantalet minskar, så är det tveksamt om någon elev verkligen kan vara helt säker på vad de kommer att få. När konkurrensen om eleverna ökar är risken stor att valfriheten på de kommunala gymnasieskolorna minskar. Richard Steffengymnasiets rektor Charlotte Lilja inser att hon kommer att få färre elever till samhällsprogrammet under de närmaste åren. Redan till hösten kommer skolan att ta bort en hel sp-klass.
- Alla nya skolor ska ju ha någon form av samhällsprogram och det är ju bara att inse att eleverna inte kommer att räcka till oss alla.
På Richard Steffengymnasiet kan samhällseleverna i dag välja mellan fyra olika inriktningar, flera profiler och en lång lista individuella val. Valfriheten bland kurserna har varit den kommunala skolans stora konkurrensfördelar.
Men om elevunderlaget urholkas kommer skolan inte att kunna upprätthålla den bredd som man har i dag. Får man inte ihop tillräckligt stora grupper så måste man dra in kurser.
- Så den ökande valfriheten kan till slut leda till att gotländska elever får mindre att välja på, summerar Charlotte Lilja.

"Glassiga ämnen"
Ibland säger Skolverket nej till ansökningar om nya gymnasieutbildningar.
Atheneskolan fick avslag på sin naturvetarutbildning för att den redan fanns inom den kommunala gymnasieskolan.
- Det var tråkigt. Jag är säker på att den skulle tillföra något nytt. Men det är tydligt att man ska satsa på mer "glassiga" ämnen, säger Atheneskolans vd Rigmor Kinnbom.
Rigmor Kinnbom syftar på den typ av utbildningar som tar fasta på elevernas fritidsintressen och som nu finns på flera skolor.
Här ska man kunna ägna sig åt hästar, hundar, fotboll och tyngdlyftning på skoltid.
Guteskolans rektor Jerry Engström förklarar varför de har satsat på sådana utbildningar:
- Vårt idrottsprogram och hundutbildningen är i grunden teoretiska program. Alla kommer inte att bli fotbollsproffs, men eleverna får en högskolebehörighet med sig när de lämnar skolan. Alla måste gå igenom gymnasiet i dag och då är det bra om man kan ha roligt på vägen.
Charlotte Lilja stämmer inte in i det resonemanget:
- Det måste ändå finnas elever som tycker att det är viktigt med studier.
Vem av dem som har rätt, det är upp till niondeklassarna att bestämma. När antalet utbildningsplatser är fler än eleverna blir deras gymnasieval avgörande för vilka utbildningar som startar till hösten.

Skolverket har nu tagit ställning till alla de ansökningar om friskolor som kommit från gymnasieskolor på Gotland. Till hösten finns därför följande nyheter i gymnasieskolornas utbud på ön:
Atheneskolan
startar en ny gymnasieskola med 30 platser på samhällsprogrammet. Här kommer man att kunna välja mellan inriktningarna språk och ekonomi.
Gotlands hästgymnasium har fått skolverkets tillstånd att starta en naturbruksutbildning med tio platser. Hästgymnasiet kommer att bedriva utbildningen i samarbete med Atheneskolan och olika stall.
Guteskolan, som tidigare har en frisörutbildning, bygger ut hantverksprogrammet med 15 platser på en utbildning i båtproduktion. Guteskolan erbjuder också 30 platser på en idrottsutbildning med inriktning mot fotboll och tyngdlyftning, samt en hundträningsutbildning med tio platser. Guteskolan tar också över två utbildningar som tidigare har givits på Donnergymnasiet i Slite. Det är dels en teknikutbildning med 30 platser och dels en energiutbildning med 15 platser.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om