Fler utredningar krävs för beslut om ny akut

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att gå vidare med ett av alternativen till en ny akutmottagning i den fördjupade förstudien.

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att gå vidare med ett av alternativen till ny akut, men kostnaderna ska utredas ytterligare.

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att gå vidare med ett av alternativen till ny akut, men kostnaderna ska utredas ytterligare.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2019-10-01 06:30

Vid Hälso- och sjukvårdsnämndens extra möte på måndagen hade nämnden att ta ställning till två alternativ för projektet nya akuten som finns presenterade i en fördjupad förstudie. 

Det första alternativet, som förordats av alla inblandade aktörer, innebär att all patientverksamhet samlas i en ny huskropp på cirka 1500 kvadratmeter, med placering på parkeringen framför den befintliga ambulanshallen. I detta fall skulle den nya byggnaden kopplas samman med nuvarande lokaler genom två korridorer. De gamla lokalerna skulle kunna nyttjas för förråd, administration och personalutrymmen. Förslaget innebär också en ny ambulanshall om cirka 400 kvadratmeter öster om den nya huskroppen. Enligt beräkningar kommer detta alternativ att kosta minst 120 miljoner kronor, alltså 43 miljoner kronor mer än det ursprungliga förslaget med en budget på 77 miljoner kronor.

Det andra alternativet som redovisades i den fördjupade förstudien skulle innebära nästan en fördubbling av prislappen – 150 miljoner kronor. I detta altarnativ lämnas befintliga lokaler helt och all akutverksamhet flyttas till en helt nybyggd huskropp.

– Det råder en total enighet om att vi måste gå vidare. Det finns ingen tvekan om att vi måste göra något åt den befintliga akutmottagningen, säger Mats-Ola Rödén (L), ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Vi är också överens om att alternativ 1 är bäst, men vi behöver ytterligare underlag innan vi går vidare och begär en utökad investeringsbudget. Vi måste få en bättre uppfattning om faktiska kostnader. 

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att uppdra till förvaltningen att analysera om primärvården kan ta en större roll i vården och avlasta akutmottagningen. Man har också beställt flera utredningar med kopplingar till framför allt operation och intensivvården som påverkas av den nya akuten.

– Sen har vi parkeringsfrågan. Alternativ 1 kommer att innebära att ett 50–tal parkeringsplatser tas bort och under själva utbyggnaden kommer ännu fler parkeringsplatser att försvinna.

Planen var att Hälso- och sjukvårdsnämnden redan på mötet i går skulle fattat beslut om förändrad investeringsbudget så att budgetberedningen i oktober skulle kunna ta ställning till den nya prislappen. Nu avvaktar man till våren 2020. 

Innebär det att projektet blir försenat nu?  

– Nej inte alls. Vi går vidare med projekteringen av nya akuten. 

Mats-Ola Rödén, ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.
Mats-Ola Rödén, ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!