Fler gästnätter – men Gotland halkar efter

Antalet gästnätter sommartid har ökat på Gotland de senaste tio åren. Men jämfört med resten av Sverige har utvecklingen varit svag.

Fler och fler besöker Gotland under sommaren, men andra län ökar mer. Stockholm har till exempel ökat mer än fyra gånger så mycket.

Fler och fler besöker Gotland under sommaren, men andra län ökar mer. Stockholm har till exempel ökat mer än fyra gånger så mycket.

Foto: Hanna Mi Jakobsson/arkiv

Gotland2019-11-04 11:00

Branschorganisationen Visita har sammanställt statistik från Statistiska centralbyrån, SCB, för antalet gästnätter under perioden juni till augusti under de senaste tio åren. I riket har antalet gästnätter ökat rejält under perioden, med 30 procent. Men på Gotland har utvecklingen sett betydligt trögare ut. Under de tio åren har antalet gästnätter på ön ökat med drygt 50 000 till nästan en halv miljon, en ökning med 11 procent. Det är långt under rikssnittet på 30 procent, och när det kommer till den procentuella tillväxten ligger Gotland på plats 16 av 21 av de svenska länen.

– Det är en utveckling som är värd att diskutera. Vi kan ha teorier om vad det beror på, men vi behöver göra jobbet och ta reda på orsaken och hur vi kan jobba med det här, säger Matz Bengtsson, vd för Gotlands förenade besöksnäring.

Bäst tillväxt har storstadsregionerna haft, allra bäst har det gått för Stockholm med 49 procent fler gästnätter. Storstädernas ökning beror mycket på hotellsatsningar, men andra faktorer spelar också in till Gotlands nackdel, menar Matz Bengtsson.

–  Vi har ju transporterna till Gotland som givetvis komplicerar saken.

Mats Jansson, näringslivsstrateg på Region Gotland, menar att Gotland medvetet satsat på att locka besökare under andra delar av året.

–  Vi har breddat kapaciteten så att inte allt koncentreras till sommaren. Ska vi bygga upp näringsgrenen måste vi ha besökare hela året, säger han.

För några år sedan satsade besöksnäringen och regionen på att få fram fler bäddar för att på så vis öka kapaciteten. Men Mats Jansson som menar att det inte råder någon större kapacitetsbrist sommartid.

– Gotland är fortfarande väldigt beroende av vädret för att fylla sommaren. Om det är fint väder som förra sommaren är man beredd att bo enklare, till exempel tälta några nätter. Det finns kapacitet så det räcker.

Matz Bengtsson tror inte heller att det är bäddantalet som håller tillbaka utvecklingen.

– I rimlighetens namn bör det finnas kapacitet att växa med befintliga bäddar.

De allra flesta besökarna som kommer till Gotland, 88 procent, är svenskar. De utländska besökarna kommer i första hand från Tyskland, Norge och Danmark. Det är ett område där Mats Jansson ser förbättringspotential.

–  Ska vi få fler utländska besökare måste vi locka hit dem och ha en kapacitet hela året, säger han.

Mats Jansson, näringslivsstrateg på regionen, menar att det skett en medveten satsning på andra delar av säsongen än just sommaren.
Mats Jansson, näringslivsstrateg på regionen, menar att det skett en medveten satsning på andra delar av säsongen än just sommaren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!