Kontrollerade inte vakuumkärl på spolbilen – ska betala 15 000

Regionen ska betala en sanktionsavgift på 15 000 kronor för att inte ha kontrollerat ett vakuumkärl en spolbil. Bilen användes vid dödsolyckan vid Fridhem i somras. 
– Det var på samma bil men det var inte den funktionen som användes vid arbetsplatsolyckan, säger VA-chefen Susanne Bjergegaard Pettersson.

En regionanställd man i 30-årsåldern avled efter en arbetsplatsolycka i närheten av Fridhem i augusti förra året.

En regionanställd man i 30-årsåldern avled efter en arbetsplatsolycka i närheten av Fridhem i augusti förra året.

Foto: Eleonor Svensson

Gotland2025-04-05 05:10

På den spolbil som användes vid arbetsplatsolyckan i Fridhem 5 augusti 2024, då en man i 30-årsåldern omkom, fanns fler brister. Det konstaterar Arbetsmiljöverket som nu ålagt regionen med en sanktionsavgift på 15 000 kronor för att bilens slamsug inte hade kontrollerats på flera år.

undefined
En regionanställd man i 30-årsåldern avled efter en arbetsplatsolycka i närheten av Fridhem i augusti förra året.

Slamsugen är kopplad till ett vakuumkärl som finns inuti en vattentank och används för att suga upp grus, sand och vatten.

– Det var på samma bil men det var inte den funktionen som användes vid arbetsplatsolyckan. Den här har inget med arbetsplatsolyckan att göra, säger Susanne Bjergegaard Pettersson, VA-chef vid Region Gotland.

undefined
Region Gotlands VA-chef Susanne Bjergegaard Pettersson säger att regionens mål är att följa reglerna men att de har missat att kontrollera.

Men det var först när Arbetsmiljöverket kontrollerade spolbilen en dryg vecka efter dödsolyckan som felet med vakuumkärlet upptäcktes. Enligt Arbetsmiljöverkets faktaunderlag har kärlet varit trycksatt utan att det kontrollerats som det ska.

Om en trycksatt anordning används utan att vara kontrollerad kan det enligt Arbetsmiljöverket finnas skador som inte upptäcks. Dessa skador kan orsaka att anordningen går sönder eller sprängs. 

I det aktuella kärlet var det ett minustryck på en bar. Anders Ekström, arbetsledare för utredning VA inom Region Gotland menar att anordningen kan jämföras med en helt vanlig dammsugare.

– Den är större men trycket är ungefär detsamma, säger han.

Eftersom kärlet hade ett minustryck skulle det i värsta fall ha kunnat explodera inåt.

– Det kan tryckas samman, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.

Sand och grus som sugs upp gör att kärlet slits och blir tunnare och därför mindre stabilt.

– Jag vill inte spekulera om vad som kan hända, vad jag vet har det aldrig hänt något i Sverige, säger Anders Ekström.

Varför har ni inte kontrollerat anordningen?

– Det är en miss från vår sida när vi bytt operatör. Man gör ramavtal för ett leverantörsbyte och i överlämningen har det här ramlat bort. Självklart skulle vi ha gjort det och då får vi betala sanktionsavgiften, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.

Kärlet skulle ha kontrollerats i december 2019 men den senaste kontrollen gjordes i december 2015.  Enligt föreskrifterna ska anordningen kontrolleras vart fjärde år. 

undefined
I januari i år kom beskedet från Arbetsmiljöverket att de godkänt de åtgärder som regionen gjort gällande spolbilsförarnas arbetsmiljö.

Av Arbetsmiljöverkets granskning framgår det att utrustningen hade använts den 5 augusti i samband med olyckan, men det var alltså inte den som orsakade olyckan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!