Under onsdagen gav byggnadsnämnden grönt ljus till ytterligare övernattningar och inredning av bodarna.
Men i dag vänder sig länsstyrelsen emot det sistnämnda. Man påpekar att det både behövs bygglov, dispens för strandskyddet och tillstånd enligt naturreservatet Gotlandskusten för att ändra inuti fiskeboden.
– Man får göra om saker. Men inte förändra bodens funktion. Boden är ett förråd ursprungligen för fiskebehov. Man får inte göra om det till en bostad, väljer man att övernatta kan man göra det. Men inredningen är knäckfrågan i det här, säger Gabriel Bernhardsson, strandskyddshandläggare på länsstyrelsen.
Den tolkning som länsstyrelsen använder för att kontrollera bodarna är andra paragrafen i jordabalkens andra kapitel.
– Där finns det en lista på saker och ting. Vad som avgör om det är en bostad och inte en bod, säger Gabriel Bernhardsson.
Han säger att det inte är aktuellt att tydliggöra strandskyddet och reglerna för bodarna.
– När man försöker göra det tydligare sätter man ofta igång med detaljer. Då blir det oftast mycket mer komplicerat, förklarar han.
Han säger att det varje år bara är ett fåtal som får ett föreläggande att återställa sin bod till ursprungsfunktionen.
– Vi har inte resurser att göra den tillsyn som vi vill göra över bodarna. Vi vet att det är mycket som försiggår som vi inte har medel att ta tag i, säger Gabriel Bernhardsson.
Länsstyrelsen har gjort dock upp en plan. Det är inte bestämt när, men framöver kommer fiskelägena runt om på Gotland att kontrolleras. Länsstyrelsen ska kontrollera om det är några bodar som strider mot bygglov, strandskydd eller andra tillstånd.
– Vi tar något fiskeläge i taget och inte alla på en gång. Vi kommer titta hur de ser ut och hur de får se ut enligt de bygglov och dispenser som de har. Hur skillnaden är, om något är fel däremellan och att allting är i laga ordning, säger Gabriel Bernhardsson.