Firmakeppni - en fest för alla

Den sista lördagen i februari anordnas en annorlunda tävling för islandshästar och deras ryttare.Firmakeppni kallas den.- Det är en mindre prestigefylld och flashig tävling, säger 17-åriga Olivia Larsen.

ENTUSIASTER. Islandshästar är bäst, tycker Malou Wahlström, Susanne Wahlström, Hanna Johansson och Olivia Larsen. Hästarna heter Yrdlingur fra Holtsmúla och Forkur från Lovö.

ENTUSIASTER. Islandshästar är bäst, tycker Malou Wahlström, Susanne Wahlström, Hanna Johansson och Olivia Larsen. Hästarna heter Yrdlingur fra Holtsmúla och Forkur från Lovö.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2009-02-12 04:00
Det var hon och hennes mamma, Suzanne Wahlström, som driver Rannarve islandshästgård i Klintehamn som fick idén till att ordna tävlingen när de sista helgen i november förra året var på väg till Globen Horse Show i Stockholm.
- På Gotland finns det bara två tävlingar för islandshästar och det är klubbmästerskap. Vi tycker att det behövs fler. Och Firmakeppni är en flashig och rolig tävling, säger Olivia Larsen.
Hennes systrar Malou Wahlström och Hanna Johansson, båda 18 år, nappade och sedan dess har de fyra arbetat för att genomföra tävlingen som hålls vid Mulde ridhus i Fröjel den 28 februari.

Stort gensvar
Gensvaret har varit enormt.
- Alla jag pratat med har varit oerhört positiva. Vi har fått massor av bra sponsorer vilket gör att vi kommer att kunna dela ut massor av priser. Jag trodde aldrig att det skulle bli så stort. Nu längtar vi verkligen, det ska bli otroligt kul, säger Suzanne Wahlström.
På Gotland finns drygt 300 islandshästar, varav 13 på Rannarve gård.
Det blir i huvudsak gotländska ekipage som deltar i tävlingen. Hur många det blir är inte klart eftersom det fortfarande går att anmäla sig.
- Men det kommer att bli ungefär 60 starter under dagen och det är mycket.

Alla kan vara med
Det positiva med Firmakeppni är att alla kan vara med.
- Som ryttare väljer man själv vilken eller vilka gångarter man visar. Det gör att man kan visa upp den absolut bästa sidan av sin häst. Domarna bedömer ekipagen från långsidan och man får byta gångart hur många gånger man vill. Den häst som domaren sedan vill ta med sig hem vinner, förklarar Olivia Larsen.
- Och det är en rolig publiksport, även om man inte är så insatt i det här med islandshästar, försäkrar Malou Wahlström.
Enligt tradition är Firmakeppni en utklädningstävling, så också i Fröjel. Pris kommer att delas ut för bästa utklädnad.

Röda mattan
- Och Agneta Hallenfur och hennes tricktränade häst kommer att rulla ut röda mattan för pristagarna, avslöjar Suzanne Wahlström. Dagen avslutas med alkoholfri champagnetölt. Då rider vi i tölt med champagneglas i plast i händerna och då gäller det att behålla så mycket som möjligt i glaset.
Tölt är en av islandshästarnas gångart utöver grundgångarterna.

Kända domare
Domare vid tävlingen blir Ann-Marie och Gunnar Werner, eftertraktade nationella domare som dömt många stora tävlingar.
Keramikern Annika Hugosson, som bor på Gotland sommartid, har gjort en vandringspokal.
- Vi hoppas att Firmakeppnin ska bli årligt återkommande, säger Suzanne Wahlström.
Vad är det då som gör islandshästar så speciella?
- De har ett extremt bra lynne, de är explosiva och väldigt lätta att hålla på med. De är inte bara din häst, de blir din bästa kompis och gör allt för den de tycker om, säger Olivia Larsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om