Finns det plats för Gud i mediabruset?

Det handlade om tro på Almedalsbiblioteket i går eftermiddags.
Man diskuterade religion och andlighet och efterlyste mer djup i media.
- Finns Gud med i din radio? undrade debattledaren Siewert Öholm och vände sig till Radio Gotlands chef Helena Bremberg.

Gotland2005-11-17 06:00
Jodå, det finns visst plats för Gud i Radio Gotland, svarade kanalchefen.
- Inte bara den kristna guden utan även andra, sa hon.
Det var studieförbundet Bilda och den kristna dagstidningen Dagen som i samarbete med Almedalsbiblioteket arrangerade gårdagens debatt. Ämnet för dagen var "Gud, media och samhället".

Debattpanel
Under en timme samtalade en panel bestående av biskop Lennart Koskinen, ordföranden i Sudrets frikyrkoförsamling Inger Andersson, Dagens chefredaktör Daniel Grahn, kommunalrådet (tillika metodistpastorn) Åke Svensson och kanalchefen på Radio Gotland Helena Bremberg. Frågeställare var Siewert Öholm, journalist och debattledare och även krönikör i tidningen Dagen.

Andlighet och tro
Utgångspunkten var det sekulariserade samhället. Ett Sverige där kyrka och stat skilts åt och där religion och trosfrågor fått ett allt mindre utrymme. Åtminstone i det offentliga rummet, och i media.
I stället översköljs vi av nyheter om kändisar, sex och pengar. Och om vädret. För det är vad media mest ägnar sig åt, sades det.
Eller är det inte så?
Nja, bilden modifierades väl något efter hand som samtalet fortskred. Åke Svensson tyckte nog att det fanns utrymme för religiös debatt och livsåskådningsfrågor i såväl media som i politiken. I varje fall lokalt.
Han antydde också att sekulariseringen rent av skapat ett bättre utrymme för de här frågorna.
- Jag tror att det är lättare idag för unga människor att diskutera kristen tro än vad det var förr när kristendomen var mer av en lag, sa han.
Och både han och flertalet övriga i panelen betonade det starka intresse och det behov av andlighet och tro som finns bland människor.
- Religionen har betydelse för människor, självklart är det så, sa man.
Inger Andersson efterlyste mer utrymme för vanliga människor att komma till tals om sin tro i media.
Det är betydligt fler människor som går i kyrkan en söndag än som besöker en fotbollsmatch. Men det kan man inte tro av medias bevakning.

Saknar djupet
Lennart Koskinen saknade djupet.
- När media skriver och talar om religion är det oftast på en ytnivå. Det grundläggande, detta att vi har ett andligt behov och vad det är skriver man inte om.
Han menade också att alltför många i vårt land tolkar religionfrihet som frihet från religion.
- Det borde i stället tolkas som en frihet till religion, sa biskopen.
Man talade om religionens och kyrkans roll och menade att flertalet människor efterfrågar en tydlig röst och vill ha en värdegrund att stå på.
- Kyrkan har kanske varit för superliberal ibland, det är viktigt att våga stå för en åsikt, ha en värdegrund, sa Lennart Koskinen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om