Under tisdagen träffade Filippa Reinfeldt, även är hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholm, Eva Sandin, första skolsköterska, och Pelle Stenström, chef för barn- och elevhälsan på Gotland.
– Vi vill se en timmes rörelse om dagen i skolan eller på fritids. Då ser vi bättre hälsotal och även bättre skolresultat, säger Filippa Reinfeldt, som besökte elevhälsan för att berätta om Moderaternas nya hälsopolitik.
Under mötet diskuterades exempelvis Västerhejde skola som är ett gott exempel på hur idrottsrörelsen och skolan kan samverka för att alla barn ska få möjlighet att idrotta.
– En del barn har inte möjlighet att prova på olika idrotter, säger Eva Sandin.
Barn behöver röra på sig varje dag och enligt Filippa Reinfeldt har vi relativt lite skolidrott i Sverige jämfört med många andra länder. Hon menar att för de flesta familjer skulle det inte vara något problem ifall barnen stannar en timme längre i skolan eller på fritids för att träna.
– Kommunerna måste jobba på att kräva motprestationer från idrottsklubbarna. Betalar vi ut föreningsstöd så vill vi också att föreningarna kommer till skolorna och erbjuder träning. Alla barn kommer till skolan och det här är ett sätt att möta alla barn, även de som annars inte söker sig till idrotten, säger Filippa Reinfeldt.
Enligt lag ska alla elever träffa skolhälsovården tre gånger under grundskolan och en gång under gymnasietiden. Det är alldeles för lite, anser Filippa Reinfeldt.
– Vi vill fördubbla antalet hälsosamtal i skolan. Vi är bekymrade över att många elever bara träffar skolhälsovården fyra gånger under de här åren då det händer så mycket. De utåtagerande barnen och de med stora fysiska behov ser vi, men de tysta barnen är lätta att missa och där handlar det ofta om psykisk ohälsa.
På Gotland träffar eleverna skolhälsovården ungefär vart annat läsår, vilket är mer än vad lagen kräver. Önskemålet vore ett samtal varje läsår, förklarar Eva Sandin.
– Tyvärr har det tillkommit fler arbetsuppgifter för personalen på senare tid. De resurser som finns i dag räcker inte till, säger Pelle Stenström.
Det finns också en okunskap bland barn och unga om hur kost och rörelse påverkar hälsan, tror Filippa Reinfeldt. Även om elevhälsan inom vissa områden blivit bättre.
– Överviktskurvan bland svenska elever har stagnerat, men på en för hög nivå, säger Filippa Reinfeldt.