Fick vänta tre dygn på hjälp
En äldre person i Visby föll och blev liggande under sin säng i tre dygn.Först när hemtjänsten tog sig in med nyckel upptäckte man personen på golvet.Länsstyrelsen konstaterar att ärendet alldeles för sent har anmälts enligt Lex Sarah.
Foto: Zettergren Bengt
Inget svar
Under tisdagen ringde personal från hemtjänsten till seniorlägenheten, utan att få svar. De ville städa hos den boende, men antog att denne inte var hemma. Först på torsdagen när personen, enligt överenskommelse, skulle få hjälp med att duscha, upptäckte hemtjänsten vad som hänt. Eftersom ingen öppnade dörren använde personalen sin egen nyckel och kunde ta sig in i lägenheten.
Den boende ska inte ha skadats allvarligt och var snart tillbaka i sin lägenhet, enligt äldreomsorgschefen i kommunen, Mariann Godin Luthman.
Händelsen anmäldes, enligt Lex Sarah, till kommunens utvecklingsteam den 7 januari.
-Alldeles för sent, säger Ia Lönngren på länsstyrelsen, som från kommunen fått en så kallad underrättelse om ärendet.
Många ganska friska
Mariann Godin Luthman förklarar att personer som bor i seniorboende kan vara ganska friska. De bor i vanliga hyreslägenheter och har tillgång till hemtjänstens service i olika grad. Den aktuella personen behövde hjälp en eller par gånger i veckan.
I social- och omsorgsförvaltningens anmälan till länssstyrelsen står det att "städ skall enligt planering ske på tisdagen. Hemtjänsten ringer till brukaren på morgonen för att bekräfta tiden men denne svarar inte. Man antar att brukaren kan vara iväg då det inte är ovanligt."
Här står att personen skulle fått hjälp redan på tisdagen?
-Det handlade inte om en överenskommelse utan om att personalen hade tid att städa då, och ringde för att höra om personen var hemma. Däremot fanns en överenskommelse om torsdagen, säger Odin Luthman.
Hon fick omgående besked om vad som hänt i november.
-Vi började direkt diskutera våra rutiner och om vi kunnat göra något annorlunda. Vi pratade också om ifall det varit vårt ansvar, säger hon.
Men det dröjde ända till den 7 januari innan äldreomsorgen skickade en anmälan vidare till utvecklingsteamet. Mariann Odin Luthman vet inte vaför det tog sådan tid, men tror att det kan ha att göra med en viss osäkerhet.
-Kanske de berörda inte tyckte att de begått några fel? Den boende hade ingen överenskommelse om att hemtjänsten skulle komma förrän på torsdagen. Personen hade trygghetslarm, men hade stängt av det, så den vägen fick de inget veta.
Orsaken till att äldreomsorgen skickade anmälan vidare till utvecklingsteamet var att avdelningen inte själv ska utreda interna frågor. Utvecklingsteamets chef är Eva Sellberg:
-Vi drog genast igång en utredning om vad som hänt. Den beräknas vara klar i början av nästa vecka.
Långsam handläggning
Hon säger att anledningen till att de underrättat länsstyrelsen är att ärendet gått för långsamt.
-Om inte en utredning påbörjats senast en vecka efter händelsen är vi skyldiga att underrätta länsstyrelsen.
Så just nu utreds det som hände i november inom tre instanser, länsstyrelsen, utvecklingsteamet och äldreomsorgen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!