120 personer inom regionen, bland andra läkare, sjuksköterskor, skolsköterskor och boendeassistenter, deltog under en heldagsutbildning kring ämet fett och hälsa " på Clarion Hotel Wisby.
Prata mat
Utbildningen fokuserar på hur fett påverkar hälsan och bakgrunden är bland annat den förvirring som råder kring vad som är den bästa maten för hälsan. Det långsiktiga målet är minska stillasittandet och få patienter, elever och brukare ätt äta mer hälsosamt.
Förutom fettet fokuseras även på hur personalen pratar om mat med patienter, elever och brukare.
Mai-Lis Hellénius, professor i att förebygga hjärt-kärlsjukdomar på Karolinska institutet, förklarar att fett är en känslig fråga i Sverige.
– Jag tror, och då talar jag inte som professor, att här i Norden har vi fått vårt basfett från kossan. Vi har vuxit upp med smör, mjölk och smör. Om någon säger att det ökar risken för hjärtinfarkt, det vill vi inte höra, säger Mai-LisHellénius.
Mycket mättat fett
Hon påpekar att vi har väldigt mycket mättat fett i Norden, jämfört med i exempelvis Sydeuropa där folk vuxit upp med olivolja och fisk.
– I dag har vi massor att välja på. Vi måste träna på att vända på förpackningarna och bry oss mer om vad vi äter.
Mai-LisHellénius konstaterar att det är ettextremt fokus på livsstil och mat numera. Vi överöses med information och nya rön från olika håll och "vanligt folk" är också mycket mer pålästa i dag än för några decennier sedan.
Det ställer större krav på personal vård och omsorg som får frågor om mat och hälsa.
– En sköterska som ska ge råd kommer hela tiden att vägas mot annat patienten eller eleven hört, sett eller läst, säger Mai-LisHellénius.
Kortsiktiga dieter
En av de frågor som diskuterats under dagen är alla de dieter där fett, kött och kolhydrater spelar olika roll.
– De är ofta konstruerade för att man ska gå ner i vikt och är kortsiktiga. Vi är inte så viktfixerade, vi arbetar mer med livsstilsförändring. Hellre rund och rörlig, än smal och stillasittande, säger Mai-LisHellénius.
LCHF är exempelvis en diet som Mai-LisHellénius är kritisk emot eftersom den förespråkar mycket mättat fett – fett som ökar blodfetterna och ger ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar.
– Det är främst ost, smör, grädde och bacon som ökar risken för hjärtinfarkt. Ökar man däremot mängden lax, olivolja och nötter så är det bra. Det gäller att hitta mat man blir mätt av!
Mättande mat
Fibrer, i form av riktigt grovt bröd, bönor, ärtor, linser och avokado är nyttigt och mättande. Bönor är något vi borde bli bättre på att använda och äta, anser Mai-LisHellénius.
– Huvudbudskapet den här dagen är "Var inte rädd för fettet, men välj rätt sort!".
Bland de övriga föreläsarna fanns bland andra Anette Jansson, dietist vid Livsmedelsverket, Mattias Damberg, docent vid Karolinska institutet, samt Anna Norhammar, docent i kardiologi, Karolinska institutet.