Feta öbor får själva betala operation

Kommunen bekostar inga fetma- och plastikoperationer för gotlänningar, även om de är medicinskt motiverade. Det innebär att dessa operationer inte kommer att omfattas av vårdgarantin. Beslutet gäller året ut, men kan komma att förlängas.

Gotland2005-06-08 06:00
- Det här är bara början, tror Gustaf Hoffstedt, moderat kommunstyrelseledamot som vägrar acceptera att man prioriterar bort vissa patientgrupper.
- Det är fullkomligt befängt. Här pumpas det ut miljoner till sommarkonserter medan sjukvården får stå tillbaka, säger han och befarar att listan på åtgärder som inte bekostas, kommer att växa.
Han tycker att politikerna ska bestämma på vilka områden pengarna ska satsas, men inte vilka operationer som ska göras.
- Det är läkarnas beslut, säger han.
Enligt sjukvårdsdirektör Jan-Olof Henriksson är 86 personer aktuella för medicinskt bedömda fetma- och plastikoperationer. Men det kan vara färre.
- Vi ska gå igenom listan och se hur många som sedan står kvar i kön, säger han.
Under 2003 gjordes en kosmetisk plastikoperation av en buk. Året efter gjordes ingen. Övriga plastikoperationer ska man också pruta på.
- Vi har konsulter som genomför plastikoperationerna och de ska begränsas till hälften.
För tillfället finns det inga andra åtgärder som kan prioriteras bort från sjukvårdens budget, men Jan-Olof Henriksson berättar att man jobbar med detta.
- Det kanske kan bli frågan om en liknande modell som i Östergötland efter valet nästa år, säger han.

Stöd till läkarna
Kommunalrådet Åke Svensson, som är ansvarig för sjukvården, tycker att fetma- och plastikoperationer snarare handlar om kosmetik än en allvarlig medicinsk komplikation.
- Dessa har haft låg prioritet inom verksamheten och andra åtgärder har fått före. Med det här beslutet bekräftar vi det som tidigare varit ett tyst beslut, säger Åke Svensson, sjukvårdsansvarigt kommunalråd.
Stoppet gäller än så länge bara fetma- och plastikoperationer.
- Vi kommer att fortsätta titta på prioriteringar, men inte göra några listor som i Östergötland.
Åke Svensson berättar att de gjort andra inskränkningar. Gråstarr behandlas inte förrän synskärpan sjunkit under 0,5. Först då hamnar de i operationskön.
- Förutsättningar för att alla ska få opereras direkt när de önskar, är ett stycke bort, säger han.
I Östergötland bekostas långt ifrån alla operationer av landstinget. Där finns en diger förteckning över "begränsningsdiagnoser" och nya fylls på efter hand.
- Det vore tragiskt om vi skulle införa bortprioriteringar som i Östergötland, säger Gustaf Hoffstedt.
- Där har patientgrupper ställts mot varandra. Äldre män med prostatacancer har ställts mot barn med blåskatarr.
Skulle hälso- och sjukvårdsnämnden besluta att förlänga stoppet av fetma- och plastikoperationer, slipper kommunen lämna vårdgaranti för dessa ingrepp. Den införs i hela landet från 1 november i år och innebär att kommunen inom tre månader måste ombesörja att patienten blir opererad. Garantin gäller inte de ingrepp som inte bekostas av kommunen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om