Fenomenalens skapare lämnar ön
Barn- och utbildningsnämndens beslut att avsäga sig huvudmannaskap och 900 000 kronor om året till Fenomenalen gör ont i eldsjälen Jan Ryegård. Han har drivit sitt skötebarn sedan starten för 17 år sedan.När det här året är slut så lämnar han inte bara Fenomenalen utan också Gotland, där han tillbringat hela sitt yrkesverksamma liv.
- Jobbet här har tärt oerhört. Om jag inte hade haft duktiga medarbetare hade jag inte orkat. Mitt beslut att sluta beror på personliga skäl. Men det som nu har hänt har övertygat mig om att jag gör rätt. När det här året är slut är jag 61,5 år och tillsammans med min fru tänker jag då flytta till det ställe som vi har i Halland. Jag lämnar då ön efter att ha bott och arbetat här sedan 1966.
Under en lång följd av år var han lärare i Lye. Så fick han uppdraget att skissa på ett pedagogiskt center om tekniska och vetenskapliga fenomen dit skoleleverna kunde komma för att lära sig på ett lättfattligt sätt. 1989 startade Fenomenalen (namnet har Ryegård hittat på ) med en utställning på Länsmuseet.
Blev en braksuccé
- Det blev en braksuccé och Sven-Olov Lindqvist på museet bestämde sig för att den här verksamheten ville man ha kvar. 1992 blev den en permanent del i museets lokaler. 1994 invigdes Fenomenalen av dåvarande skolministern Beatrice Ask. Sedan dess har vi haft många specialutställningar, där en om titthålskirurgi var den första, berättar Jan Ryegård.
Men nu är framtiden för Fenomenalen ett frågetecken. Ärendet har bollats över från Bun till kommunstyrelsen. I höstas beslöt den s-styrda kommunstyrelsen att en utredning om ett större Fenomenalen kallat Fenova skulle läggas åt sidan och tas upp igen vid budgetberedning i maj i år. Utredningen, som Ryegård gjort i sambarbete med näringsliv och högskola, har sitt ursprung i en motion i fullmäktige. En socialdemokratisk motion.
- Det är något svårförståeligt att man utreder en förstoring av centret och sedan lägger ner det som redan finns. Men jag var redan tidigare medveten om att nådatiden höll på att rinna ut. Vi har vetat om den här önskan från politikerna i Bun att spara. Detta är inte något som kommer som en blixt från klar himmel, säger Jan Ryegård.
Kör året ut
- Jag kör det här året för fullt. Det betyder en fräsch utställning till sommaren. Inget direkt nytt, men vi renoverar det som finns. Vi lär väl få en 30 000 besökare. Sedan starten för 17 år sedan har vi haft 750 000 besökare. Lägg därtill de totalt 538 lärare som under åren har fortbildats här i naturvetenskap och teknik. I höst görs sedan en storsatsning, där matematik är ämnet. "Bagdad mot oändligheten" heter den och är en produktion från centret "Navet" i Borås, som vi samarbetar med.
Den egna stora utställningen "Sport och vetenskap", som gjordes i anledning av riksidrottsförbundets 100 år och som invigdes sommaren 2003, är nu ute på en turné, som började i Göteborg, fortsatte till Trollhättan och sedan Härnösand för att nu befinna sig i Borlänge. Om Fenomenalen läggs ner, måste den utställningen också läggas ner, säger Jan Ryegård.
- Som det ser ut nu så måste jag respektera att pengarna till Fenomenalen är slut. Det här är väl ett beslut som politikerna får stå för. Nu är det kommunstyrelsen som får hålla i yxan, säger Jan Ryegård.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!