Feminismen dominerar årets Almedalsvecka

Gotland2005-07-02 06:00
Få gotlänningar i debattpanelerna. Spelmonopolet diskuteras utan Svenska Spel. Ungdomar, äldre och invandrare är nästan osynliga i programmet.
Men kvinnorna tar ordentligt med plats.
Annars är det mesta som vanligt när årets Almedalsvecka drar igång i morgon, söndag.
Antalet arrangemang slår, som vanligt, rekord. Närmare 250 möjligheter att lyssna till debatter och föredrag, att prova produkter i tält och att se kändisar på stan.
Det som slår mig när jag skummar det digra programmet är att mycket handlar om arbetsmarknad, företagsamhet och globalisering, men mycket lite om ungdomar, äldre och invandrare. Som om Sveriges framtid endast hängde på initiativ från svenskfödda, medelålders väletablerade personer.
Inte heller den senaste EU-krisen syns i programmet, vilket kanske beror på att det spikades före folkomröstningarna i Frankrike och Holland? Junilistan är på plats, så något lite kanske det kommer att handla om EU och konstitutionen i alla fall?
Ungdomarna ser i stället till att synas via den alternativa politikerveckan. Programmet fullkomligt sprudlar av entusiasm och internationella solidaritetsyttringar. Där pratar man om framtiden, om politik och många sorters kamper, om rasism, flyktingpolitik och ekologi.
Kanske de äldre borde arrangera en liknande vecka nästa år? De är nämligen nästan osynliga i år. Jag hittar en programpunkt med den ansträngda rubriken "Det ska vara kul att bli gammal...". PRO deltar dessutom med ett studieprogram kring hur man sms-ar och presenterar årets prisundersökningar. Jaha. Är det vad 40-talistgenerationen kommer att nöja sig med framöver? Tror inte det.

*
Att Sverige är ett så kallat mångkulturellt land syns inte alls i Almedalsprogrammet. Ett seminarium kring integration och en presentation av SCB, Statistiska centralbyrån, på samma ämne, det är allt!
Vad vill partierna egentligen när det gäller den livsviktiga framtidsfrågan om integration? Det får vi i alla fall inget veta om under Almedalsveckan.
Men en märkbar förändring har inträffat sedan förra året. Kvinnorna har slagit sig in ordentligt i veckan, vilket förmodligen är en effekt av ett Feministiskt initiativ. Medan det lokala initiativet Push-up serverar feministisk debatt med hot shots som Susan Faludi, Berit Ås och Märta Tikkanen hela veckan anordnar s-kvinnorna som vanligt seminarier på Björkhaga, Klintehamn.
Dessutom möter Gudrun Schyman både kristdemokraternas Maria Larsson och Margareta Winberg, numera ambassadör, i debatt om feminismen. Och socialdemokraternas partisekreterare, Marita Ulvskog, håller såväl almedalstalet för partiet som pratar för Feministas.
Jag har letat efter Gotland i programmet. Designåret på Gotland håller sig framme och en lantbrukare från ön får vara med i en debatt om huruvida landsbygden har någon framtid.
En hel programpunkt handlar om turismen med utgångspunkt från Gotland och ett par seminarier är inriktade på Östersjön. Men när digital-TV och konsumenterna ska diskuteras finns ingen gotlänning med, vet arrangörerna om att ön är först med just detta?

*
Och när spelmonopolet ska diskuteras sker det mellan Ladbrokes, spelföretaget i England som vill in i Sverige och IOGT-NTO.
Var är Svenska Spel?
- De ville inte vara med och debattera, de har sina principer, säger arrangören, Tor Enqvist från lobbyorganisationen Hill & Knowlton.
- Vi är inte med därför att det inget finns att diskutera, säger Svenska Spels talesman Claes Tellman. Det finns ingen anledning att tro att situationen i Europa kommer att ändras.
I december läggs en utredning om spelmonopolet fram för idrottsministern, Bosse Ringholm.
- Ringholm har semester och kunde inte komma till debatten, säger Hill & Knowlton.
Därför ska alltså spelmonopet diskuteras av ett utländskt spelföretag och en nykterhetsorganisation, som har intresse av vissa lotterier.
Så kan det bli.
För övrigt känns ämnena bekanta: arbetsmarknaden är en het potatis, det handlar mycket om hur man ska stimulera företagsamheten, hur sjukskrivna ska kunna återgå till arbetslivet och hur Sverige ska kunna hävda sig på en global marknad. Såväl företagarorganisationer som fackliga förbund och politiska förbund är aktiva.

*
Skolan debatteras, polisen likaså och Apoteket kämpar för sin överlevnad.
Några ministrar deltar i diskussioner, till exempel Thomas Bodström, Ulrica Messing, Ibrahim Baylan, Ann-Kristin Nyqvist och Pär Nuder.
Det serveras underhållning av Public Service, kända från P1:s Gomorron Världen och på kvällarna blir det utfrågning av almedalstalaren, After Speech, av kända huvudstadsjournalister.
Och så bjuder socialdemokraterna journalisterna på middag.
Man kan undra varför.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om