Fem åtalade i största ekobrottsmålet på ön Samtliga åtalade nekar till brottsmisstankarna
Fem personer åtalas på sammanlagt nio åtalspunkter i olika kombinationer.Brottsrubriceringarna är: Grovt bokföringsbrott, medhjälp till grovt bokföringsbrott, grovt försvårande av skattekontroll, grovt skattebrott och skatteavdragsbrott, bedrägeri, grovt osant intygande och anstiftan till grovt osant intygande.
Det blev facit när stämningsansökan på onsdagen lämnades in i Naturfarmahärvan, det mest omfattande ekobrottsmålet någonsin på Gotland.
20 vittnen är kallade och minst tio dagar är avsatta för förhandlingarna vid Gotlands tingsrätt som startar i nästa vecka.
Det är vice chefsåklagare Christer Krantz vid Ekobrottsmyndighetens östra avdelning som väckt åtal, det vill säga samme åklagare som i muthärvan omkring Gotlandsbolaget.
Kl. 13.30 på onsdagen lämnades stämningsansökan in till Gotlands tingsrätt och med alla bilagor och handlingar omfattar det ca tusen sidor.
<span class=MR>Förundersökning pågår</span>
Christer Krantz påpekar också i en bifogad skrivelse att förundersökning alltjämt pågår i målet. Bland annat förbereds ett tilläggsåtal för grovt bedrägeri riktat mot Arbetslöshetskassan för en av de åtalade.
Samtliga åtalade, två i 55-årsåldern och tre i 40-årsåldern, kommer från Stockholmsområdet. Tre sitter för närvarande häktade, de har omhäktats vid flera tillfällen och sammanlagt suttit häktade i flera månader. De inblandade känner varandra via affärsverksamhet, släktskap och medlemsskap i Jehovas vittnen.
Två av de nio åtalspunkterna härrör från verksamheten i Naturfarma, eller Naturfarma Europé AB som det fullständiga bolagsnamnet lyder. Grundidén var att tillverka produkter baserade på läkeörten aloe vera.
Bland annat ordnades 2001 informationsmöten i Visby där man inbjöd allmänheten till teckning av 1,5 miljoner aktier á sex kronor per aktie i en nyemission om nio miljoner kronor. I informationsprospektet hette det bland annat att "En investering i Naturfarma är att betrakta som en riskplacering".
Företaget kom på obestånd och försattes sedermera i konkurs men hade då tömts på inventarier. Dessa kunde spåras till Lidingö och sedan återföras till Slitefabriken.
I åtalspunkt sju åtalas två av männen för grovt bokföringsbrott och en av dessa även för medhjälp till grovt bokföringsbrott.
Enligt stämningsansökan har den ene i egenskap av vd i Naturfarma och den andre som varit faktisk företrädare, i perioder tillsammans uppsåtligen eller av oaktsamhet åsidosatt bolagets bokföringsskyldighet.
Genom detta förfarande har rörelsens förlopp, ekonomiska ställning eller resultat inte kunnat bedömas med ledning av bokföringen.
<span class=MR>Övervärdering</span>
Vd:n läggs också till last att han under 2001 i bokföringen som anläggningstillgång upptagit "maskiner, maskinverktyg och installationer" till ett värde av 2 353 000 kronor trots att det verkliga värdet var "några tiotusentals kronor".
Medhjälpen anses den åtalade ha gjort sig skyldig till eftersom han främjat vd:ns bokföringsbrott. Detta genom att medverka till att ett finansbolag som han kontrollerar låtit sälja inventarierna från detta bolag till Naturfarma och därvid också verkat för att balansposten inventarier med mera skulle tas upp till ett för högt värde i Naturfarmas bokföring.
<span class=MR>Eskelhems sparbank</span>
En värdering som bland annat medförde att Eskelhems sparbank lånade ut 500 000 kr till företaget mot säkerhet i företagshypotek vilket man inte hade gjort om man hade känt till värdet på inventarieposten.
Åklagaren hävdar att brottsligheten är grov då "bokföringen i ekonomiskt avvseende varit allvarligt missvisande och avsett betydande ekonomiska transaktioner samt inneburit ett systematiskt åsidosättande av bokföringsskyldighet i såväl denna som i annan näringsverksamhet".
<span class=MR>Bedrägeri</span>
I åtalspunkt åtta åtalas samma duo för bedrägeri. Enligt åtalet har de 11 juli 2003 genom vilseledande förmått en gotländsk transportföretagare att utföra lastningsarbete åt Naturfarma.
Vilseledandet har bestått i att de för företagaren förtigit att varken Naturfarma eller de båda haft vilja att göra rätt för sig och härutöver förtigit Naturfarmas ekonomiska belägenhet och möjligheter att göra rätt för sig.
Gotlands åkericentral AB yrkar ersättning av de båda med 3 445 kronor jämte ränta från 28 juli 2003.
I den ekobrottslighet kvintetten nu åtalas för ingår Naturfarma i Slite som en del och det var i samband med konkursutredningen där som brottsmisstankar väcktes och polisutredningen började.
<span class=MR>Målvakter obemedlade personer</span>
Bolagshärvan berör även ett flertal företag verksamma i Stockholmsområdet. De har verkat i skilda branscher som transporter, klottersanering och byggnation och ofta har svart arbetskraft anlitats.
Oftast har bolagsverksamheten slutat i konkurs men då har huvudmännen redan dragit sig ur och på bolagshandlingarna står namn som visar sig härröra från så kallade målvakter, det vill säga oftast helt obemedlade personer som för en engångssumma ställer upp med sitt namn.
Sammanlagt handlar det om drygt fem miljoner kronor i obetalda skatter, arbertsgivaravgifter etc. som åklagaren hävdar på olika sätt undandragits staten och i stället tagits omhand av de åtalade.
<span class=MR>Kräver näringsförbud</span>
Förutom de straff åklagaren kommer att yrka på i sin slutplädering kräver han också näringsförbud för fyra av de åtalade. Dessa har enligt åklagaren "Grovt åsidosatt vad som ålegat dem i näringsverksamhet och därvid gjort sig skyldiga till brottslighet som inte är ringa".
Samtliga åtalade nekar till brottsmisstankarna.
Rättegången inleds vid Gotlands tingsrätt 5 maj. 20 vittnen är kallade och förhandlingarna beräknas pågå minst tio dagar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!