"Fel att Faktab fick köpa Burmeister"

- Att kommunen sålde Burmeister till Faktab finans tyder på ett dåligt företagsklimat.
Det anser företagsombudsmannen i ett första utlåtande när det gäller avyttringen av den fastighet restaurangägaren hyr av kommunen. Kommunfullmäktige beslutade att sälja den 28 november i år för 7 200 000 kronor.

Gotland2005-12-03 06:00
- Kommunen skulle ha erbjudit hyresgästen att köpa fastigheten. I det här fallet fick han inte ens information om att huset skulle säljas, säger Mårten Hyltner som är utredare hos företagsombudsmannen.
- En annan möjlighet hade varit att sälja fastigheten med hjälp av anbud.
Företagsombudsmannen pekar på att kommunen har ett ekonomiskt ansvar när de säljer skattebetalarnas egendomar.

Betraktas som subvention
- De ska se till att få ut så mycket som möjligt. Med anbud hade de kanske kunnat tjäna en eller två miljoner till. Ingen vet eftersom man inte ens försökt. Värderingen gjordes för ett halvår sedan och speglar kanske inte dagens pris. Det talar också för att kommunen kunde fått ut mer för huset, säger Mårten Hyltner.
- På det här sättet fick också köparen Faktab finans en konkurrensfördel gentemot andra företag. Det betraktas som en subvention.

Dras för styrelsen
Vem som helst kan ta initiativ till en sådan här utredning. Fakta har hämtats från kommunens handlingar.
Utredningen som gjorts ska nu presenteras för kommunen och hyresgästen som inte fick chans att köpa. De får lämna in synpunkter innan hela ärendet dras för företagsombudsmannens styrelse, som tar ställning till hur det slutliga utlåtandet ska se ut.
Vad som händer med företagsombudsmannens kritik varierar.
-Vi har inga maktmedel utan pekar bara på det som är fel.

Dåligt beslut
Vad myndigheter och företag gör med utredningen är deras sak.
- Vi pekar bara på att det var ett dåligt beslut, säger Mårten Hyltner.
I vissa fall har det hänt att kommunen ändrat policy. Företagaren kan överklaga beslut eller pröva det i domstol.
- I en del fall har myndigheten insett att det är fel och ändrat sig, säger företagsombudsmannen som lever på styrkan i sin argumentation.

Granskar myndigheter
Företagsombudsmannen granskar hur myndigheter beter sig mot företagare. Det är stiftelsen Den nya välfärden som driver verksamheten och finansierad av näringslivet.
Två ärenden har tidigare granskats på Gotland. Det ena handlade om en ägare till ett solarium som fick böter för att han inte lämnat in en blankett i tid.
I det andra ärendet hade ett företag fått fel prisuppgifter på vatten- och avlopp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om