I sin fredagskrönika i GA menar Mikael Mellqvist, tidigare rådman vid Gotlands tingsrätt, att föräldraskap ibland utövas som en form av äganderätt, inte sällan med stöd av samhället.
”Barn som kränks genom våld och annat av sina föräldrar ska åtnjuta samhällets skydd. Sker det? Ja, men alltför sällan och alltför sent” skriver han.
Under ett antal år har Mellqvist handlagt och dömt i flera vårdnadstvister och då gjort, som han säger, vissa reflektioner:
– Ofta utvecklas det till en prestigekamp mellan föräldrar, vilka ibland inte har den bästa omsorgsförmågan. Till det adderas två advokater som polariserar ärendet, säger Mellqvist.
Om även om det i vårdnadstvister ska ses till barnens bästa är det inte alltid så sker, menar han.
– Nej, jag tycker inte det, alltför ofta blir det istället ett val mellan två dåliga alternativ.
Ur ett domstolsperspektiv skulle han vilja se en förändring som gör det möjligt att också få access till de som berörs allra mest, det vill säga barnen.
Så är inte fallet i dag, vem som helst får pratas med men inte barnen.
– Inte så att de ska förhöras i domstol, men att vi på något sätt kan få en känsla av hur barnen tänker och vill, säger Mikael Mellqvist.
Han menar att rätten att vara förälder, och föräldrarnas rätt till sina barn, inte sällan värderas högre än barnens rätt.
– I fall där det verkligen behövs, då föräldrar av olika skäl inte klarar barnets väl och ve, upplever jag att socialtjänsten ibland tassar på tå. Trots att barnkonventionen blivit lag lever föreställningen om föräldrars äganderätt kvar i domstolar och hos sociala myndigheter.
Mikael Mellqvist har inget färdigt förslag och inser att en förändring inte kan göras i en handvändning.
– Men jag skulle vilja se en annan ordning för handläggningen i domstol, inte den vanliga rättegångsbalken som reglering utan någon form av specialreglering, säger han.
Genom åren har han dömt i åtskilliga vårdnadstvister, något som också satt sina spår. Ofta är det tragik från början till slut.
– Jag kan också känna verkligen empati med de föräldrar som kämpar med olika problem, många har en god vilja men i slutänden inte förmågan. Nej, det här är ingen jättelätt nöt att knäcka, säger han.
Mikael Mellqvist gick i maj i pension efter nära 14 år som chef för och domare i Gotlands tingsrätt.