Fastlandskabeln - en flaskhals

De närmaste åren kommer kommun och företag att satsa stort på gotländsk vindkraft.Men det finns ett avgörande problem.Kablarna mellan ön och fastlandet räcker inte till.

OTILLRÄCKLIGT. I maj 2004 firade Gotlandslänken 50 år. ABB ordnade då rundturer på anläggningen i Ygne som länkar elen mellan Gotland och fastlandet med hjälp av 90 kilometer långa kablar på havsbotten.                                                             Foto: Petra Jonsson/Arkiv

OTILLRÄCKLIGT. I maj 2004 firade Gotlandslänken 50 år. ABB ordnade då rundturer på anläggningen i Ygne som länkar elen mellan Gotland och fastlandet med hjälp av 90 kilometer långa kablar på havsbotten. Foto: Petra Jonsson/Arkiv

Foto: Frilans

Gotland2008-12-12 04:00
Det finns planer på flera nya vindkraftsparker på Gotland.
Samtidigt byts den äldre generationen verk ut, bland annat på Näsudden. De nya verken ska ersättas av färre men större - och med avsevärt bättre kapacitet.
Bland annat har 20 mindre snurror bytts mot ett halvdussin större på Näs, samtidigt som effekten ökat flerfalt.

Ett stort problem
Kablarna mellan Ygne och Västervik räcker inte till längre till för att föra över den producerade elen, och detta är ett stort problem för företag i vindkraftsbranschen, liksom för Gotland som vill marknadsföra sig som ekokommun.
Sedan ett år arbetar därför kommunen tillsammans med Geab och exploatörer för att få till stånd mer kabelkapacitet.
- Kablarna vi har i dag är en flaskhals. De klarar 160 megawatt men det behövs upp emot 1 000, säger Lars Thomsson (c), byggnadsnämndens ordförande.
Svenska Kraftnät, Energimyndigheten och Elmarknadsinspektionen har uppvaktats och Näringsdepartementet står på tur.

Vindel till fastlandet
Sannolikt behöver två nya kablar läggas ut i Östersjön för att klara att skicka över vindelen till fastlandet. Notan kan sluta på flera miljarder kronor.
Men det är dragkamp om de statliga satsningarna på infrastrukturen. Även kommuner i norra Sverige planerar för utbyggd vindkraft.
- Vårt huvudargument är att det är smartare att bygga ut på Gotland än i Norrland. Vi har bättre förutsättningar och ligger närmare elkonsumenterna, säger Lars Thomsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om