Färre turer och högre priser

Nu vill Rikstrafiken, som sköter upphandling av nationell trafik, komma åt kostnaderna genom att höja taxan med 30 procent och dra ner på antalet turer så att det blir 200 turer mindre per år.

Gotland2005-09-17 06:00
Kostnadsökningen för gotlandstrafiken har varit 115 miljoner på ett år. Och boven i dramat är det kraftigt höjda bunkerpriserna, det vill säga priserna på oljan.
- Vi har inga möjligheter att klara dessa kostnadsökningar, säger Staffan Widlert, generaldirektör för Rikstrafiken. Egentligen skulle trafiken för 2005 kosta 259 miljoner. Men den första prognosen vi fick pekade mot en kostnad på 307 miljoner. Den senaste prognosen säger att kostnaden för i år kommer att hamna på 330 miljoner. Dessa pengar har vi inte.
För nästa år, om ingenting görs, skulle kostnaden stiga till 355 miljoner.
- En sådan kostnad ryms helt enkelt inte inom vårt anslag, säger Staffan Widlert.
Landshövding Marianne Samuelsson ser med oro på de nya priserna och det minskade antalet turer.
- Det innebär ett bakslag för de positiva satsningar som näringslivet vill göra på ön, säger hon. Det är självklart så att ingen gör några miljonsatsningar om osäkerheten är så stor vad gäller gotlandstrafiken.
- Det är en drastisk höjning, säger Staffan Widlert. Men det räcker egentligen ändå inte för att våra kostnader skall komma ner på en hanterbar nivå.
Men det finns en osäkerhetsfaktor i att höja taxorna på det här viset. Rikstrafiken räknar med att höjda priser kommer att minska resandet med 10-20 procent.
- Skulle resandet minska ännu mer så kanske vi, paradoxalt nog, tvingas höja priserna ännu mer.
De nya priserna, om de fastställs, kommer att gälla från 1 januari nästa år.
- Men skulle det visa sig nödvändigt så går det att omförhandla under året.
En annan sak som Rikstrafiken vill omförhandla är det schablonavtal vad gäller oljeförbrukning och fartygsavgifter som gäller idag.
- Vi anser att Destination Gotland får betalt för olja som de inte gör av med, säger Staffan Widlert. Det anser inte rederiet. Om detta tvistar vi och det kommer att gå till skiljedom. Vi kan inte lösa det själva.
Staffan Widlert menar att man skulle komma ner i kostnader om rederiet fick betalt för precis det man gör av med.
- Och det i sin tur skulle kunna påverka priserna positivt.
När det gäller upphandling av gotlandstrafiken så är intresseanmälningarna nu inhämtade. Nästa steg är att gå ut med en förfrågan och en kravspecifikation. Det finns oro för att färjetrafiken skulle försämras från och med 2008.
- Vi värdesätter snabba båtar högt, säger Staffan Widlert. Vi hoppas få en standard likvärdig med den vi har idag. Men vi har samtidigt lämnat en öppning för långsammare båtar.
Upphandlingen kommer inte att vara avslutat förrän nästa sommar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om