Färre ö-rökare ger miljonbesparingar

Rökningen på Gotland minskar, och det tjänar öns arbetsgivare 28 miljoner kronor om året på. Men gotlänningarna både röker och snusar mer än den genomsnittlige svensken.

Foto: Simon Paulin

Gotland2010-06-01 04:00
Tobaksfria dagen i går var fylld med statistik om rökning. En del siffror var positiva. Från 2004 till 2009 minskade antalet rökare på gotländska arbetsplatser med 600. Företagshälsovården Previa har med statistik från Folkhälsoinstitutet (FHI) räknat ut vad det inneburit ekonomiskt för öns arbetsgivare.
Enligt FHI är rökare i genomsnitt sjukskrivna åtta dagar mer än ickerökare per år. Kostnaden för den frånvaron, tillsammans med färre rökpauser, har gått ner med 28 miljoner kronor mellan 2004 och 2009.

Rökningar kostar
Men enligt Previa kostar rökningen fortfarande gotländska arbetsgivare 133 miljoner kronor per år. Och statistiken från FHI visar att det finns mycket kvar att göra på Gotland:
13 procent av männen på ön och 18 procent av kvinnorna i åldern 16-84 år röker, vilket för kvinnorna är över genomsnittet.
28 procent av männen och 5 procent av kvinnorna på ön snusar dagligen. Det är över riksgenomsnittet för båda könen.
Årets tema för Tobaksfria dagen var könsskillnader, och på Gotland skiljer sig tobaksbruket åt mellan män och kvinnor.

Följer snus-trenden
Gotländska män har följt den trend med ökad snusanvändning som startade när krogarna blev rökfria 2005. Enligt Statistiska centralbyrån snusar drygt en miljon svenskar, och det är stora skillnader mellan könen. Och när det gäller männen ligger Gotland i topp. Mer än var fjärde gotländsk man snusar, och det är långt över riksgenomsnittet på 19 procent.
Gotländska kvinnor är bland dem som röker mest i landet, och de röker mer än männen. Så ser det ut att fortsätta, för bland eleverna i årskurs 9 på Gotland röker 29 procent av flickorna men bara 21 procent av pojkarna.
Av alla dem som söker hjälp hos hälso- och sjukvården lyckas sex av tio sluta röka. Snusarna lyckas inte lika bra.
Bara 45 procent blir snusfria under behandlingen, och bara en tredjedel har slutat snusa efter behandlingen. Siffrorna för snusning bygger dock på ett litet underlag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om