Färre lediga jobb väntar
Sötebrödsdagarna är slut.Arbetslösheten kommer att stiga på Gotland, från sommarens rekordlåga nivåer.Experterna säger att lågkonjunkturen kommer snabbare än man trott.
Foto: Söderlund Tommy
- Vi kommer att märka en kraftig inbromsning av ekonomin framåt jul, säger Jim Enström på arbetsförmedlingen i Visby.
Han gjorde i våras en prognos för resten av året men vet nu att den var för positiv. Då trodde man att antalet personer som skulle förlora jobben på ön under 2009 var ett 50-tal, nu blir det förmodligen fler.
Rekordlåg juli
Men fortfarande är arbetslösheten på Gotland rekordlåg, i juli låg den på 1,8 procent, så låg har den inte varit på 20 år. Den månaden fanns 675 arbetslösa registrerade, jämfört med nästan det dubbla, 1 113, under samma tid året innan. I hela landet hade i somras arbetslösheten minskat mest på Gotland, som också hade landets lägsta andel arbetslösa tillsammans med Jönköpings län.
- Men vi vet att arbetslösheten släpar efter konjunkturen, säger Jim Enström.
Förutom ett par prognoser om året gör arbetsförmedlingen också besök hos arbetsgivare. Där letar man jobb och praktikplatser och frågar efter vilka behov av arbetskraft de har.
Det man vet är att byggsektorn och handeln håller ställningarna, de går bra. Men de senaste 88 uppsägningarna och 25 varslen på båttillverkaren Nimbus är ett tungt slag mot den gotländska industrin. Även på Skyways har varsel för ett 10-tal personer nyligen aviserats.
Den offentliga sektorn är den största på Gotland, där jobbar omkring 10 000 kommun- och statsanställda, 30 procent av alla anställda på ön. Det är klart att det blir färre offentliganställda nästa år.
- Det är stor oro bland våra medlemmar, säger Jan Rehn, ombudsman på Kommunal i Visby.
Rykten cirkulerar
Han säger att åtskilliga rykten cirkulerar om hur många som måste gå från kommunen.
- Det talas om nedskärningar av personal på lasarettet och i skolorna. Och alla de timanställda inom äldreomsorgen som borde få fast tjänst. Men hittills har inga förhandlingar med oss inletts, säger han.
Gun Tidestav är personalchef i Gotlands kommun, som har nästan 7 000 anställda, varav 30 procent jobbar deltid.
Det har talats om att kommunen ska minska sin personal med upp till 300 personer, på lasarettet och i och med utflyttningen till P 18. Hur ser planerna ut?
- Vår ambition är att inte säga upp någon. Vi jobbar med naturliga avgångar och omställningar, som vi avsatt särskilda medel för. Förra året handlade det om 42 miljoner. Inom de närmaste åren räknar vi också med att omkring 400 anställda går i pension.
Vård och skola
Gun Tidestav säger att övertaligheten främst finns inom skolan och i vården. Hittills i år har ett 50-tal personer, förutom dem som avgått naturligt, slutat vid dessa förvaltningar.
Inger Seffers, ordförande i Lärarförbundet Gotland säger att kommunen skjutit till pengar för att ge 37 äldre lärare avgångsvederlag, vilket hon tycker är ett bra beslut.
- Det är för att man ska slippa säga upp yngre lärare, som förmodligen aldrig skulle komma tillbaka senare, säger hon.
Bristyrken
Jim Enström på arbetsförmedlingen vill dock betona att det, trots de dystra framtidsutsikterna, fortfarande finns bristyrken på Gotland, till och med inom de flesta branscher, där man söker folk med yrkeserfarenhet och utbildning. Inom den offentliga sektorn söker man framför allt läkare, tandläkare, specialistutbildade sjuksköterskor, förskollärare och fritidspedagoger.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!