Färre kök och kyld mat

Färre tillagningskök och kyld mat.
Det var beskedet som samtliga medarbetare i Gotlands kommuns kök fick på tisdagens stormöte i Säveskolans matsal.

Gotland2005-02-02 06:00
Samtidigt visades pressen ut - för andra gången på mindre än en vecka.

En konsult har tittat på hur kommunens pensionärer, sjuka, skolelever och dagisbarn ska få sina måltider i framtiden.
Alla varianter finns. Att ha det som idag, är en lösning. Ett enda stort kök som försörjer alla med mat, är ett annat förslag.

35 tillagningskök
Idag finns 35 tillagningskök på ön med sammanlagt omkring 175 anställda. Färre och större kök innebär att man sparar pengar. Men det krävs investeringar oavsett vad som än händer. Skulle man ha ett enda kök på ön skulle det innebära en investering på i runda tal 60 miljoner kronor.
- Att ha det som förut är inte tänkbart. Nya krav på hygien och livsmedelshantering gör att många kök måste få ny utrustning eller stängas, säger Bo Magnusson, försörjningschef på hälso- och sjukvårdsförvaltningen.
Han räknar upp saker som högre kompetens, ändamålsenliga lokaler och bättre utrustning för framtidens kök, vilken storlek de än har.
- Positiva effekter med större enheter är billigare mat.

Rationalisera
- Om vi ska rationalisera måste vi dra ner på antalet kök, men hur många vi ska ha kvar, måste politikerna ta ställning till, säger Bo Magnusson.
Så fort som möjligt vill han redovisa vad konsulten kommit fram till för ledningskontoret.
- Vi behöver riktlinjer för att kunna arbetare vidare.
Lännaskolans ombyggnad är det första exemplet där man måste ta ställning. Ett nytt kök eller mat från annat håll, är frågan. Det är hög tid att fatta beslut om det.

12 500 måltider
Varje dag serveras 12.500 måltider på kommunens tallrikar. Ytterligare 2 500 portioner skulle kunna lagas. så det finns redan idag en överkapacitet. Några kök kan leverera 2 000 portioner och andra lagar mat för 30 personer.
Utredaren har tittat på olika varianter att leverera maten. En sak är redan klar.
- Det blir kyld mat i framtiden, säger Bo Magnusson.
Fördelarna överväger och dessutom finns inga bra lösningar på hur man ska kunna hålla maten varm till konsumenten.
- Idag har vi 15 bilar som kör runt med maten. Direkt den varma maten är klar, ska den levereras och det blir stressigt för personalen. Med kyld mat kan vi dra ner på distributionsbilarna och köra ut maten under andra förutsättningar.
- Distributionen av kyld mat är enklare och egentligen spelar det ingen roll var på ön maten produceras då.

Portförbjudna igen
Varför inte pressen tillåts vara med förklarar Bo Magnusson så här:
- Det känns rätt naturligt att vi får informera och diskutera själva med våra medarbetare.
- Men det var inget hemligt som avhandlades.

Bjudit in media
I tordags var det också Bo Magnusson som höll i ett informationsmöte med läkarföreningen. Samma sak hände då trots att personalen bjudit in media.
- Vi har inget att dölja. Det är mer en principfråga, säger Bo Magnusson som redogjorde för gårdagens möte i efterhand.
- Klart att personalen är orolig.
- Det är ingen fördel att besluten om kökens framtid drar ut på tiden, sa han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om