Det ofta finns ett mörkertal kring brottsstatistik. Att antalet fall av misshandel går ner kan bero på att färre slår, eller på att färre anmäler, eller både och.
Därför bör vi vara försiktiga med slutsatserna.
– Ja, det stämmer. När det gäller just våld i offentlig miljö är dock mörkertalet inte lika stort och vi har sett en kontinuerlig nedgång, berättar Gotlands nya polisområdeschef Fredrik Persson.
Så är det, när vi ser på statistiken från Brottsförebyggande rådet, Brå. Misshandeln har inte bara minskat under coronaåret, trenden är mer långvarig än så.
346 fall under 2020 kan jämföras med summan 526 från 2016, vilket är en nedgång med 34 procent.
– Sista året är siffran kraftigt förknippad med pandemin, med färre personer i offentlig miljö och mindre alkoholförsäljning på krogarna. Men över längre tid har vi jobbat hårt med det här. Vi har nära samverkan med ordningsvakter och med tillsynsmännen gällande alkoholtillstånd. Men vi har också mer närvaro, till exempel utanför krogarna, vilket gör skillnad. Det finns många faktorer här, säger Fredrik Persson.
Nationellt märks en minskning av denna brottskategori som ser ut att fortsätta även i år; 5 400 fall under januari är 25 procent färre än samma månad 2020.
Lokalt är det svårt att säga något om så pass "kortsiktiga" siffror, men om november och december i fjol räknas ihop, får vi på Gotland den överlägset lägsta summan för säsongen på flera år.
Utifrån antal anmälningar var den mörka och kalla delen av 2020 ovanligt fredlig, helt enkelt.
– Det stämmer väl med när de tuffa restriktionerna kom för krogarna, alkoholservering och större sällskap. Det där beror nog helt enkelt på att utelivet kraftigt förändrades då.
En brasklapp kring statistiken är att våldet till viss del har "flyttat hem", något polisen varnat för flera gånger det senaste året.
– I hemmiljö är mörkertalet större och de som inte får gå på krogen har kanske fler hemmafester just nu.
Sådana fester är ingen kategori hos Brå, men ser vi på fallen av våld i nära relation var siffran den överlägset högsta på flera år, vilket GT skrivit om tidigare.
– Statistik ska man vara försiktig med som sagt, är det fler som anmäler här får vi ett mindre mörkertal. Men oavsett är det här något vi jobbar med för att långsiktigt förändra situationen. Vi har ett gott samarbete med Region Gotland där, säger Fredrik Persson.