De senaste veckorna har drygt 15 personer förts akut till Visby lasarett med misstänkt spiceförgiftning. Även i andra delar av Sverige har media rapporterat om dödsfall och allvarligt skadade till följd av misstänkt spicebruk. På tisdagen skickade dock Visby lasarett ut ett pressmeddelande om att antalet inkomna patienter med spiceförgiftning har minskat den senaste tiden, och inte längre anses vara anmärkningsvärt många.
Håkan Larsson, chef vid närpolisen på Gotland, säger att han inte sett någon ökning av spicebruk de senaste veckorna. Han har istället en annan teori om varför så många tvingats uppsöka vård.
– Vi tror att det har att göra med att ungdomarna använt en viss typ av spice vars sändning varit väldigt potent. Det är ett drygt 15-tal ungdomar som fått uppsöka vård de senaste veckorna, och det är inte otänkbart att de brukat samma sändning, säger han.
Så att färre nu behöver akutvård beror inte på att färre brukar drogen?
– Nej, vi ser ingen nedgång när det gäller antalet tips om ungdomar som brukar spice. Sjukvården konstaterar att färre skadas allvarligt, och då är det ju så. Därmed inte sagt att färre använder drogen.
Håkan Larsson säger att man från polisens sida inte ändrat på sitt sätt att arbeta efter de senaste veckornas många uppmärksammade spicefall.
– Vi har sedan 1,5 år tillbaka jobbat med den här problematiken i en bred samverkan, så det här är på intet sätt någon nyhet för oss. Vi jobbar oförtrutet och har en bred verksamhet igång.
– Kanske kan den här vågen på sikt få goda effekter, inte minst på lagstiftar-nivå genom ett hårdare arbete för att klassa de här drogerna som narkotika. Det är inte lösningen på problematiken, men det blir ett extra verktyg för oss att kunna arbeta på ett brottsförebyggande sätt.