Fårösund hoppas få fler barnfamiljer
Bostäder som barnfamiljer har råd med.Det kanske skulle kunna rädda kvar Fårösundsskolans högstadium.För som det ser ut just nu är risken stor att årskurs 7-9 på norra Gotland kommer att koncentreras till Slite om några år.
På Lännaskolan har kommunen satsat mycket pengar på att förbättra arbetsmiljön och blir det en högstadieskola på norra Gotland lutar mycket åt att det blir just i Slite.
Alla känner alla
Vi besökte Fårösundsskolan för att träffa rektorer, lärare och elever och prata om vad en bra skola är, hur liten respektive stor den bör vara och framför allt om vad som är just Fårösundsskolans styrkor.
- Det finns naturligtvis för- och nackdelar både med små och stora skolor, säger Bisse Carlsson, rektor för år 7-9. En grundläggande styrka hos oss är att alla som arbetar på skolan känner alla elever, vet vad de heter och vilken klass de går i. Vi har inga håltimmar och rasterna har vi samtidigt. Ser vi någon av eleverna på samhället på en tid då de borde vara på lektion så vet alla vuxna på skolan det och kan säga till henne eller honom. Det är naturligtvis svårt att uttala sig som part i målet, men jag tycker att vi är duktiga på att följa upp elever som skolkar eller inte riktigt fungerar.
- Att arbetslaget är litet ger stora möjligheter, tycker Lotta Stenström, lärare i svenska, idrott, tema samt dataansvarig. Det ger oss lärare möjlighet att möta eleverna i olika ämnen och sammanhang och därmed få en bättre helhetsbild av dem. Och det gör det lättare att pussla ihop grupper i olika ämnen.
Större frihet
Lotta Stenström bor i Visby, men tycker att det är värt de långa resorna att få arbeta på Fårösundsskolan just för att det är en mindre skola och därmed större frihet, mer flexibilitet och kortare vägar till beslut.
- Ja, det är verkligen en förmån att det är så lätt för oss som arbetar här att få kunskap om varandras kompetenser. Samtidigt kan det som Lotta lyfter fram ses som en nackdel med vår skola, säger Bisse Carlsson. Det krävs att du undervisar i flera ämnen för att kunna få en heltidstjänst på Fårösundsskolan. En större skola kan ha lättare att få behöriga lärare, framför allt i språk.
- Jag tror att vi känner större ansvar för HELA skolan än vad man gör på en riktigt stor skola, säger Magnus Smitterberg, lärare i teknik, matte och fysik.
Sofie Gustafsson i sjuan och Joanna Hellström och Emma Svensson i nian stortrivs på sin skola och ser klara fördelar med att den inte är så stor.
- Det känns otroligt bra att alla lärare och vi elever känner varandra så väl. Och de lyssnar verkligen när vi kommer med idéer och önskemål. Jag tror att det minskar skolket. Och jag tror att det är lättare att få bättre betyg på en mindre skola där man verkligen hinner se alla elever och vad de kan, säger Joanna Hellström.
Allt färre elever
Det här läsåret går 137 elever på Fårösundsskolans år 7-9. Det skulle behövts 195 för att kunna driva skolan utan regionalt stöd. Antalet elever fortsätter att minska.
- Gränsen för högstadiet går nog nedåt hundra elever, tror Emma Svensson och Joanna Hellström. Men det skulle inte skada om det var 30 elever fler än idag.
- Vi måste se skolorna ur ett regionalpolitiskt perspektiv och tänka långt fram. Att inte enbart se på skolan utan även på skolskjutsar och annat omkring, menar Tina Löttiger, rektor för förskoleklass till och med år 6 samt områdesansvarig vilket inbegriper skolorna på Fårö och i Lärbro.
Biblioteket som granne, närheten till simhallen gymet i Kustparken är andra fördelar som lyfts fram.
- Vi får inte glömma vårt uppdrag. Det är detsamma oavsett skolans storlek, säger Bisse Carlsson. "Mina" elever ska ha samma förutsättningar att få bra utbildning och bra betyg i de 17 ämnena som eleverna på en stor skola får. Det gör att vi måste prioritera hårt. Vilket leder till att vi inte kan erbjuda lika många alternativ vad gäller språk eller elevens val bland annat.
- Jag tycker ändå att vi får det vi behöver. Fördelarna överväger, säger Joanna Hellström.
Magnus Smitterberg tror att fler barnfamiljer skulle bosätta sig i Fårösund om det fanns bostäder.
- I dag är varenda lägenhet uthyrd. Och det som byggs i Kustparken och planeras vid Bungenäs är ingenting som vanliga barnfamiljer har råd med. Fler bostäder tror jag skulle ge fler elever i skolan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!