Fåröbonde ny bas för landets fårägare

Bertil Gabrielsson, Lansa, Fårö, valdes till ordförande för Svenska Fåravelsförbundet vid stämman i Uppsala i lördags.
­ Jag hoppas morfar sitter någonstans i sin himmel och småler nu när hans barnbarn har blivit ordförande i hela Sverige. Det känns hedervärt att ordförandeskapet hamnade på Fårö, säger Bertil Gabrielsson.

Gotland2004-07-07 04:00
Bertil Gabrielsson var lärare i biologi och kemi men 1998 sadlade han om och blev fårbonde. I dag har gården 400 tackor.
Hans morfar, Gunnar Broström gift med Anna Broström som var barnmorska på Fårö, var en driven fårägare som var med och utvecklade fårrasen gotlandsfåret på 1930-talet.
Fadern, Gösta Gabrielsson, arbetade vid Farmek och det är därifrån Bertil Gabrielsson har fått sitt intresse för fårkött och styckningsdetaljer.
Hemma i den egna gårdsbutiken står hustrun Anna och säljer bland annat fårkött till kunderna.
<span class=MR>Tar krafttag</span>
Som ordförande för Svenska Fåravelsförbundet kommer Bertil Gabrielsson att få ta krafttag när det gäller ekonomin som är dålig. Han är helt övertygad om att klara av uppgiften­mottot är att det inte finns någonting som är omöjligt.
De viktigaste frågorna i förbundet är, enligt Bertil Gabrielsson, aveln och fårkontrollen som har gjort att lammproduktionen har gått framåt.
­ Under 1970-talet slaktades tusentals lammungar och om en kropp låg på 16-17 kilo så tyckte man att det var en bamse. I dag är 18-20 kilo fullt normalt och det är tack vare avelsråd och fårkontroll, konstaterar Bertil Gabrielsson.
När det gäller fårskinn så ser det positivt ut, efterfrågan är stor, priserna är på väg uppåt och det gotländska skinnet är världsunikt.
Det finns positiva saker som händer när det gäller fårullen. Bertil Gabrielsson säger att fårägarna är glada över det nya ullspinneriet i Fardhem som har en klar utvecklingspotential.
­ Vi kan också glädjas över ullcentret i Fårösund, en högskoleutbildning som blir den finaste i Sverige när det gäller ull och textil, säger han.
När det gäller ullen finns det också tankar om att använda den som bulkvara till isolering vid husbyggen där man vill bygga med naturmaterial. Där kan det bli tal om stora kvantiteter.
Fårköttet är på väg uppåt, enligt Bertil Gabrielsson, det är allra hetast just nu och är mest ekonomi i. Det är flera mjölkgårdar i landet som går över till att bli fårgårdar nu­ett par av dem på Gotland.
Han berättar att det nya EU-avtalet är gynnar fårnäringen i allmänhet och Gotland i synnerhet eftersom det finns gott om naturbetesmarker här.
<span class=MR>Aktiv på ön</span>
Förutom att Bertil Gabrielsson nu är ordförande för Svenska Fåravelsförbundets 2900 medlemmar så är han mycket aktiv på Fårö. Han är projektledare för föreningen Fårö Framtids infocenter. Han drog igång sockensamfälligheten som nu har 298 delägare. De har köpt loss Sudersand från kommunen.
Gården vid Lansa har förutom får även sex hästar och fyra hundar, bordercoillier.
Sen i fjol finns en gårdsbutik där de tar tillbaka det egna fårköttet från slakteriet och säljer styckat och paketerat till sommarboende. I år är de med i Regional Matkultur.
Bertil Gabrielsson sitter med i den lokala aktionsgruppen Lieder + sedan ett år.
På pappret är han fortfarande ordförande för fåravelsförbundets distriktsförening på Gotland­han har suttit på ordförandeposten där sedan ett och ett halvt år.
Bertil och Anna Gabrielsson har fyra barn: Linus 23, Niklas 20, Hanna 17, och Gustav 15.
­ Barnen hjälper till mycket på gården och är väldigt måna om Fårö, berättar Anna Gabrielsson.
Både Niklas och Gustav visar en vilja att fortsätta med får och lamm. De har båda önskemål om att få läsa på Lövsta.
Dottern Hanna, mamma Anna och pappa Bertil rider. Bertil använder hästen ibland för att driva fåren.
­ Tackorna ska försvara sina lamm mot hundarna och då brukar det låsa sig­då är det bättre att ta till hästen, berättar Bertil Gabrielsson.
Sina får har han vid Langhammars, Verkegards och Ryssnäs naturreservat.
Som förbundsordförande kommer Bertil Gabrielsson att se till medlemmarnas intressen. Många frågor är gemensamma för fårägare i hela landet men när det gäller Gotland finns det speciella frågor. Han räknar upp: transporterna och att de gotländska fårägarna är helt utlämnade till Swedish Meats på gott och ont.
Gotland är stort inom fåraveln eftersom tio procent av landets tackor finns här. Ön har dessutom en egen baggauktion vilket är ovanligt, det finns bara två till i övriga landet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om