Fårö kursgård satsar på turister

Den bruna, före detta militäranläggningen i tallskogen med havsutsikt ska inte ändra färg. Men inuti ska den bli modern.
Fårö kursgård har tagit ett djupt andetag och satsar nu på konferenser, kurser och turister.

Gotland2006-10-27 06:00
Där mellan tallarna, granne med kyrkan, ligger längor och småstugor i en bred cirkel kring en restaurang och en bar. Här finns 215 bäddar och en entusiastisk platschef, Anders Hertzman. Han är gammal militär, som hoppat av för jobbet vid Fårö kursgård.
Det är det Gotlands försvarsutbildningsförbund som äger anläggningen, byggd på 50-talet. Den har mest använts till kurser för medlemsorganisationerna. Men nu vill man göra något mer av den. Därför anställde man Anders Hertzman, i maj förra året.

Ålderdomligt skött
- Någon marknadsföring hade man knappt haft och bokningen var ålderdomligt skött, säger han.
Dessutom visade sig Fårö kursgård ligga back med nästan en miljon kronor. Anders Hertzmans uppdrag blev att minska underskottet i år, klara ett nollresultat nästa år samt prestera plus under 2008.
- Det har gått bättre än jag vågat hoppas, säger han och vill därmed dementera de rykten som spått en snar död för kursgården.
Stig Björkman, vice ordförande för Gotlands försvarsutbildningsförbund, säger att ryktesfloran sattes igång när styrelsen i våras ställde årsstämman inför valet att antingen sälja kursgården eller satsa på den.
- Men nu valde stämman att behålla kursgården och se hur långt vi kan komma, säger han.

Marknadsföring
Och ägarna satsade pengar på marknadsföring, bland annat ett professionellt bokningssystem. Och Anders Hertzman började redan i vintras att skapa en hemsida. Den gav omgående resultat, menar han, folk började ringa.

Vandrarhem
Hertzman och styrelsen planerar för att Fårö kursgård ska vara igång från april till november. Konferenser vår och höst, kurser och turister på sommaren. Vandrarhem och budgetalternativ till dyrare anläggningar, säger han. Och han tycker att det finns gott om plats för expansion på Fårö.
- Här finns inga konkurrenter, bara kollegor.
Anders Hertzman själv jobbar halvtid med anläggningen, för övrigt är han sjukpensionär. En bilolycka på 70-talet har ställt till det för honom, hans nacke är skadad.
I köket jobbar sex personer. Men baren och alkoholtillståndet har tidigare varit utarrenderade så gästerna har inte alltid kunnat få en pilsner till maten. Men i höst ska Anders Hertzman gå en så kallad krögarkurs i Stockholm och hoppas sedan få ta över utskänkningsltillståndet i baren på anläggningen.

Entusiasm
Det går inte att ta miste på entusiasmen hos platschefen. Han visar runt i konferenssalar med it-café och en av militärens baggar, Harald, på väggen. Vi går till restaurangen och baren, flerbäddsrummen och småstugorna. Allt i samma bruna, dystra färg endast avbruten av gråblå lister och dörrar. Men så ska det förbli.

Modernisera
- Färgen är karakteristisk för de här husen, den ska vara kvar. Däremot ska vi renovera och modernisera inuti.
Han drömmer om en framtid med lammgrillning i Gamla Hamn, med en ny altan där trubadurer och andra artister ska underhålla. Och han och styrelsen vill, tillsammans med kyrkan, arrangera förberedelsekurser för människor som ska jobba utomlands. Samt börja intressera fler gotländska företag för anläggningen.

Alla blir kvar
- Det fina med kursgården är ju att när man är här kan man inte åka någon annanstans på kvällen, alla blir kvar och det skapar gemenskap, säger han.
Om ett par dagar stänger kursgården för säsongen. Den är inte byggd för vinterbruk.
Men i vår tar Anders Hertzman emot kineser och amerikaner här i talldungen, även internationella konferenser har hittat hit.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om