Färjorna har ingen reservhamn på ön

Det finns ingen reservhamn på Gotland för snabbfärjorna att gå iland. Den anvisade platsen är Kappelshamn.
- De stora färjorna kommer inte in vid färjeklacken där. Det är bara lilla snabbfärjan HSC Gotlandia som kan gå iland där, säger Bertil Klintbom på tekniska förvaltningen.

Gotland2005-08-31 06:00
Kommunen har avtal med staten om att det ska finnas en reservhamn. Det har det också gjort, tills vi fick de nya färjorna.
- Staten har satt in fartyg som inte går in. Nu får den vara med och bidra med en annan hamn, säger Bertil Klintbom.
20 miljoner kronor beräknas kostnaden till.
- Vid en nödsituation kan vi släppa av passagerarna vid Storugns, men bilarna kommer inte av, säger han och vill nu bygga ny reservhamn.

Trafik till Baltikum
Kommunens plan är att den ska ligga i Slite.
- Då kan vi samtidigt bygga in möjligheten till trafik på Baltikum eller Polen. Förhoppningsvis kan det ge lite trafik i framtiden, säger Bertil Klintbom, som hoppas på ett 50-tal anlöp om några år.
- Vi söker tillstånd hos länsstyrelsen för utökad trafik i Slite.
Den här veckan håller tekniska förvaltningen samrådsmöten om de gotländska hamnarna. I går var man i Ronehamn, på onsdag är det Klintehamn och på torsdag samlas man i Slite för att lyssna på allmänhetens synpunkter om verksamheten i hamnen.
Bakgrund till samrådet är att kommunens hamnar ska miljöprövas och ansökningarna ska vara inlämnade före årsskiftet. Inför detta ska alla störande moment som utsläpp och buller gås igenom. Syftet är att få så bra miljö som möjlighet.
- Vi tittar vad det finns för utvecklingsmöjligheter på de olika ställena, säger Bertil Klintbom.

Ökar hela tiden
För Visbys del handlar det om att flytta ut trafiken från holmen. Visby hamn ska stå på tre ben där linjetrafiken, kryssningsbåtarna och oljehanteringen ska vara kvar.
- Passagerartrafiken ökar hela tiden. Kryssningstrafiken begränsas till cirka 200 anlöp per säsong och det har vi tillstånd för. Siffran ligger idag på 168 besök.
Holmen vill kommunen använda till något annat. Det finns planer på att bygga verksamhetslokaler för skolor, kontor eller affärer där.
Övrig verksamhet flyttas till de andra hamnarna runt om på ön.
- Vi vill att Klintehamn ska ta emot massaved och spannmål medan flis och stenfraktioner körs till Slite. Att ha alla lastbilar bland turisterna i Visby fungerar inte så bra, säger Bertil Klintbom.
I Ronehamn blir det ingen förändring. Idag fraktas spannmål och fisk dit.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om