Färjetrafiken hotas av strejk

Färjetrafiken mellan Gotland och fastlandet hotas av strejk.
Det är Sveriges fartygsbefälsförening och Sjöfartens arbetsgivarförbund som inte kan komma överens i de pågående avtalsförhandlingarna.
Löses inte konflikten bryter strejken ut den 1 februari.

Gotland2005-01-21 06:02
Fartygsbefälsföreningen har tagit ut sina medlemmar på 16 fartyg. Destination Gotland bemannar tre av dessa. Det är M/S Visby, M/S Gute och M/S Sigyn.
Det är i första hand handelsfartyg som plockats ut, men två av fartygen går i passagerartrafik. Förutom m/s Visby är det även Scandlines.

Vill sätta tryck
- Vi har försökt välja båtar så att trycket på arbetsgivaren blir så stor som möjlig, säger fartygsbefälsföreningens ombudsman Hans-Dieter Grahl.
På m/s Visby arbetar cirka tio fartygsbefäl medan antalet är något mindre på Gute och Sigyn.

Kvar i hamn?
- Eftersom vi tar ut våra medlemmar i strejk kommer båtarna att stanna i hamn, säger han.
- Vår uppfattning är att fartyg som inte tas ut ska köra de turer som normalt planerats, men inte mer. Annars handlar det om strejkbryteri, säger han.

Mindre turtäthet
På Destination Gotland har man ännu inte tagit ställning till hur man ska agera om strejken bryter ut och hur det kan komma att påverka trafiken.
- Vi ska sätta oss ner och ta reda på vad vi har för frihetsgrad när det gäller att styra om i turlistan, säger Sten-Crister Forsberg, vd på Destination Gotland.
Färjorna används idag på både norra och södra linjen, vilket innebär att båda turerna kan upprätthållas men troligen inte med samma turtäthet.

Även Sjöbefälsförbundet
Enligt facket handlar striden om att arbetsgivaren vill försämra deras allmänna villkor. Bland annat har årsarbetstidsavtalet sagts upp. Rätten till sjuklön i fem månader vill arbetsgivaren sänka till två.
Sjöbefälsförbundet (SBF) varslar också om strejk. De har tagit ut 15 fartyg, men inget som berör Gotland. Om inte konflikten löses träder strejken i kraft natten till den 29 januari och gäller tills vidare.

Lång kravlista
Orsaken till varslet är oenighet i avtalsförhandlingarna med redarnas organisation, Sjöfartens Arbetsgivareförbund.
- Arbetsgivareförbundet har begärt väsentliga försämringar av våra medlemmars anställningsvillkor, säger Christer Themnér, vd på Sjöbefälsförbundet, till TT.
- De har en lång kravlista på närmare 20 punkter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om