Förra veckan var Erik Andersson på väg till Gotland för att delta i Medeltidsveckan. När han stod med bilen i färjekön i Nynäshamn knackade några väktare på dörren. De ville kontrollera om han hade några otillåtna objekt i bilen. Eftersom hans schweizerkniv låg i handskfacket beslagtogs den av väktarna, något som har hänt andra resenärer tidigare.
– De sa att de tog hand om allt som låg inom räckhåll från förarsätet, säger han.
Han säger att väktarna inte uppträdde otrevligt, men att ingripandet ändå vållat honom bryderier. Dels är han besviken över att förlora kniven som var en gåva från hans far, dels undrar han om han nu har brutit mot knivlagen.
– Jag fick inget kvitto eller liknande, hur ska jag veta om jag har hamnat i något register?
Han är också fundersam kring vad som räknas som farligt föremål, särskilt under Medeltidsveckan när många har svärd eller andra vapen med sig.
– Kan man bli polisanmäld om man har en skruvmejsel i bilen?
Enligt Camilla Strümpel, som är kommunikationschef på Stockholms Hamnar, väntar ingen påföljd för Erik Andersson.
”Vid denna typ av mindre händelser polisanmäls inte personen som medförde kniven, utan kniven omhändertas på plats av våra kontrollanter av säkerhetsskäl”, skriver hon.
Vidare finns det två regelverk att förhålla sig till resenärer som reser med bil från Nynäshamn till Gotland. Det ena är reglerna som har satts upp av Stockholms Hamnar och Destination Gotland och innebär att "den som reser med eget fordon och medför vassa föremål under resan ska placera dessa inlåsta i fordonet under hela resan".
Det andra är knivlagen, som innebär att ”knivar, andra stick- och skärvapen och andra föremål som är ägnade att användas som vapen vid brott mot liv eller hälsa får inte innehas på allmän plats”, så vida det inte finns ett relevant syfte.
”Det gäller med andra ord att man följer både 1. Angivna förutsättningar vid överfart och 2. Förutsättningarna i knivlagen”, skriver Camilla Strümpel.
Samtidigt har hon förståelse för att reglerna inte alltid uppfattas som glasklara. Nu kommer Stockholms Hamnar och Destination Gotland återigen att ha nya möten för att förbättra informationen till resenärerna.
”Vi ser att vi kan vara tydligare med vad det är som gäller angående knivar och andra vassa föremål vid överfarten”, skriver Camilla Strümpel.